Akciové trhy zažily mohutný propad

21.01.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio/Londýn/Sao Paulo 21. ledna (ČTK) - Ceny akcií na světových trzích výrazně klesly a v některých případech byl propad nejhlubší od teroristických útoků na Washington a New York v roce 2001. Hlavní příčinou tak výrazného poklesu byly obavy z recese americké ekonomiky, která by snížila spotřebitelskou poptávku a nepříznivě ovlivnila hospodaření firem v USA i v některých jiných zemích.

Hlavní index světových akcií MSCI, který sestavuje investiční banka Morgan Stanley, klesl o 2,6 procenta, a smazal tak všechny zisky z loňského roku. Nyní je na nejnižší úrovni od prosince 2006. Podobný index, který monitoruje pohyby cen akcií na takzvaných rozvíjejících se trzích, tedy i v České republice, klesl o více než pět procent.

"Investoři se topí ve ztrátách kvůli více faktorům," poznamenal analytik společnosti Barclays Stockbrokers Henk Potts, kterého citovala agentura Reuters. Za hlavní příčiny propadu cen Potts vedle obav z recese v USA označil i horší vývoj ekonomiky ve více zemích a klesající zisky firem. Jde hlavně o firmy, které hodně vyvážejí na americký trh. Na ně totiž negativně působí i klesající dolar.

Panevropský index FTSEurofirst 300 oslabil o více než čtyři procenta a od začátku letošního roku ztrácí přes 13 procent. Ztráty ale začaly už v Asii, kde index tokijské burzy oslabil o 3,9 procenta, čímž se dostal nejníže za poslední dva roky. V Hongkongu akcie klesly o 5,5 procenta a v Šanghaji asi o pět procent. Čínské akcie si ale od začátku roku vedou relativně dobře a z hlavních indexů ztrácejí nejméně.

"Averze k riziku je velmi zřetelná a trh si myslí, že to (hospodářský útlum) nebude jen záležitost Spojených států," řekl analytik měnového trhu ve společnosti RBS Global Banking Paul Robson. Na amerických trzích se dnes kvůli oslavám Dne Martina Luthera Kinga neobchodovalo, ale ceny termínových kontraktů na americké indexy rovněž prudce klesají. To znamená, že americké akcie v úterý pravděpodobně také silně klesnou.

Investoři mají obavy, že recesi v USA nezabrání ani chystané opatření prezidenta George Bushe a týmu jeho ekonomických poradců. Ti chtějí největší ekonomiku světa podpořit souborem podpůrných opatření v objemu až 150 miliard dolarů, převážně formou daňových úlev. Růst ekonomiky zajišťují hlavně spotřebitelé, na které tudíž program pamatuje nejvíce.

Některé akciové indexy už z nedávného maxima sestoupily o více než 20 procent, což znamená, že nynější pokles nemusí být pouhou korekcí, ale začátkem takzvaného medvědího trhu. Tak se označuje období, v jehož průběhu ceny akcií vytrvale klesají. Například hlavní americký index S&P 500 minulý týden zažil nejhlubší týdenní propad od července 2002.

Za současných podmínek na trhu tak oslabují akcie prakticky všech firem, které nejsou schopny zajistit odpovídající růst zisku. Část kapitálu, který se při tomto procesu uvolňuje, směřuje do úzké skupiny akcií, kde lze s růstem zisku počítat. Z propadu kurzů těží také například zlato, i když i jeho cena se nyní snižuje. Na rozdíl od akcií jde však u zlata zřejmě jen o pouhou korekci.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK