MMF: Světová ekonomika se ocitá ve vážné situaci

21.01.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Paříž 21. ledna (ČTK) - Světová ekonomika se kvůli problémům ve Spojených státech začíná ocitat ve vážné situaci a je pravděpodobné, že negativní dopady pocítí všechny vyspělé země. Řekl to hlavní ředitel Mezinárodního měnového fondu (MMF) Dominique Strauss-Kahn. Problémy se ale podle něj mohou dotknout i takzvaných rozvíjejících se trhů, tedy skupiny zemí, do které patří i Česká republika.

"Ta situace je vážná. Všechny země světa pociťují zpomalení růstu ekonomiky v USA, alespoň všechny vyspělé země," řekl šéf MMF po schůzce s francouzským prezidentem Nicolasem Sarkozym.

"Mladé trhy naštěstí nadále poměrně silně rostou a zajišťují celosvětový růst. Nelze ale vyloučit, že by se negativní dopady nemohly projevit i v mladých ekonomikách, takže jejich růst by pak byl slabší, než očekáváme," dodal.

Americký prezident George Bush v pátek navrhl, aby největší ekonomika světa dostala finanční injekci, převážně v podobě daňových úlev až do výše téměř 150 miliard dolarů. Strauss-Kahn ale na dotaz novinářů řekl, že trhy na prezidentův návrh zatím nijak příznivě nezareagovaly.

"Do určité míry se to dalo čekat, ale prezident Bush chtěl toto řešení zkusit," pokračoval ředitel měnového fondu. Akciové trhy prakticky ve všech zemích světa dnes prudce klesly, v některých případech nejvýrazněji od teroristických útoků na Washington a New York v září 2001. Se ztrátami se potýká i burza v Praze.

Recesi americké ekonomiky část analytiků předpovídá už od loňského léta, nyní se ale začíná ukazovat, že dopady recese, pokud nastane, mohou být proti původním předpokladům vyšší. To znamená, že zisky budou klesat nejen firmám v USA, ale i jinde ve světě, především pak těm firmám, které do USA vyvážejí velkou část produkce. Takovým podnikům uškodí i klesající dolar a pokles poptávky.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK