EU rozloží aukce povolenek pro rafinerie, aerolinky

22.01.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


Evropská unie v reakci na tlak průmyslových lobby rozloží na několik fází od roku 2013 aukce povolenek na emise skleníkových plynů pro rafinerie...

...a letecké společnosti, které jsou součástí plánu v boji proti změnám klimatu, uvedl v pondělí večer zdroj blízký EU.

Sektor výroby energie bude ovšem muset nakupovat 100 procent emisních povolenek v aukcích již od roku 2013, řekl zdroj poté, co čelní představitelé Evropské komise provedli závěrečné úpravy návrhů, jež mají být přijaty ve středu.

V reakci na lobbování ze strany vlád členských zemí a klíčových průmyslových podniků se představitelé komise nicméně dohodli, že rafinerie a letecké společnosti začnou v roce 2013 nakupovat v aukcích jen 20 procent povolenek a zbytek jim bude vydán zdarma. Každým rokem se pak bude tento limit navyšovat o 10 procentních bodů až na 100 procent v roce 2020.

Toto opatření je součástí plánu Evropské unie na snížení emisí skleníkových plynů do roku 2020 o pětinu proti úrovním z roku 1990 v rámci boje proti globálnímu oteplování.

"Obecně převážily argumenty podniků," řekl vysoce postavený zdroj z EU, jenž hovořil pod podmínkou anonymity, neboť návrhy komise dosud nebyly oficiálně schváleny.

Přední evropské ropné společnosti Shell <RDSa.L> a BP <BP.L> vystupňovaly tlak, aby byly jejich rafinerie ušetřeny povinnosti nakupovat emisní povolenky v aukci. Argumentovaly tím, že by je to znevýhodnilo v konkurenčním boji s firmami mimo Evropu.

Spojené státy, které jsou podle některých názorů největším znečišťovatelem ovzduší na světě, dosud odmítají přijmout jakákoli omezení pro emise skleníkových plynů.

Zdroj také potvrdil dřívější zprávu Reuters, že tři energeticky citlivá průmyslová odvětví - ocelárny, hliníkárny a cementárny - se budou těšit volnějšímu režimu s tím, že v roce 2013 jim budou kvóty na emisní povolenky přiděleny zdarma a postupné fáze aukcí budou rozloženy mírněji.

O status energeticky citlivých odvětví budou moci zažádat také další průmyslové sektory jako umělá hnojiva nebo papírny, ale budou muset dokázat, že byla poškozena jejich konkurenceschopnost, řekl zdroj.

Zdroj dodal, že komise stanoví jednotlivým státům cíle pro snižování emisí z budov, vytápění a chlazení a dopravy, které nespadají do programu EU pro obchodování s emisními povolenkami.

Jak už bylo oznámeno dříve, nejbohatší starší členské státy EU jako Irsko budou povinny snížit do roku 2020 emise oxidu uhličitého (CO2) o 20 procent proti úrovním z roku 2005.

Nejchudším z nových členských zemí, Bulharsku a Rumunsku, bude naopak vzhledem k jejich relativní ekonomické zaostalosti umožněno zvýšit ve stejném období emise o 20 procent, respektive 19 procent.

Německo bude muset snížit emise mimo program obchodování povolenkami o 14 procent, Švédsko o 17 procent, dodal zdroj.

[BRUSEL/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK