Nedostatek pracovníků má v Polsku dopad na zisky řady firem

22.01.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Varšava 22. ledna (zpravodajka ČTK) - Nedostatek pracovníků má v Polsku dopad na zisky řady firem. Podnikatelé mají stále větší problém sehnat zaměstnance, ačkoliv průměrná mzda oblasti podnikání překročila 3000 zlotých (21.800 korun). Téměř polovina společností přichází o část zisků, protože jim chybí personál. Firmy se proto snaží nabídnout rodákům takové podmínky, aby nevyjížděli za prací do zahraničí.

Polská konfederace soukromých zaměstnavatelů Lewiatan informovala, že o část zisků přichází kvůli nedostatku pracovníků kolem 45 procent velkých a středních firem. Ze zprávy o migraci, kterou připravila poradenská firma KPMG, vyplývá, že 72 procent polských společností hodnotí situaci na trhu práce jako vážný problém.

Na nedostatek rukou do práce si nejvíce stěžují výrobci různého zboží, nejméně se problém týká energetiky, obchodu a služeb. Největší poptávka je po osobách s odborným vzděláním, manažerech a lidech s vyšším vzděláním.

V polovině firem se již stalo, že osoba, které byla nabídnuta práce, nepřijala nabídku, protože se rozhodla vyjet za hranice. "Odhadujeme, že chybí asi čtvrt milionu kvalifikovaných pracovníků, z toho každý čtvrtý by našel práci ve stavebnictví, kde také nejrychleji rostou platy," uvedl Adam Ambroziak z konfederace.

Podle neoficiálních údajů po roce 2004 odjely vydělávat do ciziny asi dva miliony Poláků. Hlavní migrační vlna mířila do Británie a Irska. Další tisíce lidí z příhraničí jezdí pracovat do České republiky a Německa.

V souvislosti s tím, že chybí kvalifikovaní zaměstnanci, se zvyšují dodatkové náklady jako jsou investice do školení, rekvalifikace, ale také na investice do reklamy.

Největším motivačním prostředkem je podle 82 procent zaměstnavatelů výše mezd a zavedení odměn v závislosti na individuálních výsledcích. Lákadlem je také možnost se dodatečně vzdělávat.

Pracovníky v zemi podle zaměstnavatelů udrží zvýšení platů v průměru od deseti do 30 procent. Podle ředitele Lewiatanu Lecha Pilawského je nutné, aby pomohla vláda. "Musí provést takové reformy, aby se snížily náklady na práci. Potřebám hospodářství se musí zároveň přizpůsobit systém vzdělání a zaměření škol," uvedl Pilawski.

Kladným dopadem nedostatku pracovníků je to, že firmy využívají lidský potenciál dostupný na trhu. Znamená to, že větší šanci nalézt práci mají osoby se zdravotním postižením, lidé, jimž je nad 50 let, a dlouhodobě nezaměstnaní.

Nezaměstnanost v Polsku spadla na konci loňského roku pod deset procent, přitom ještě v březnu 2004 míra nezaměstnanosti v zemi byla vyšší než 20 procent. Ekonomika však začala po vstupu země do EU oživovat a zlepšila se nálada podnikatelů i investorů, což vedlo ke vzniku nových pracovních míst.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK