Kooperativa a ČPP loni zvýšily hrubý zisk o 26 pct na 1,6 mld

22.01.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 22. února (ČTK) - Skupině Vienna Insurance Group ČR (VIG), kam patří Kooperativa a Česká podnikatelská pojišťovna, stoupl v Česku v roce 2007 podle předběžných výsledků zisk před zdaněním o 26 procent na 1,6 miliardy Kč. Na pojistném obě pojišťovny vybraly 33,7 miliardy Kč, což bylo meziročně o šest procent více. Skupina o tom dnes informovala na tiskové konferenci. Ostatní pojišťovny zatím výsledky nezveřejnily.

Kooperativa, která je druhou největší pojišťovnou v Česku, se na výsledcích podílela hrubým ziskem 1,14 miliardy Kč a předepsaným pojistným 28,9 miliardy Kč. ČPP, která je na domácím trhu osmá, dosáhla loni zisku před zdaněním 203 milionů Kč, předpis jejího pojistného činil 4,7 miliardy Kč. Kooperativa i ČPP loni loni opět posílily své postavení, komentoval výsledky člen představenstva Kooperativy a náměstek generálního ředitele Martin Diviš.

V neživotním pojištění vzrostlo pojistné VIG ČR v meziročním srovnání o pět procent na 25,6 miliardy Kč. Desetiprocentní růst vykázala skupina v životním pojištění, kde předpis pojistného dosáhl 8,1 miliardy Kč. Vysoký vzestup měla zejména v jednorázově placeném životním pojištění, které vzrostlo o 16 procent na 2,6 miliardy Kč. V pojištění vozidel VIG pojistila každé třetí vozidlo v republice. Růst v havarijním pojištění byl u českých pojišťoven koncernu v procentuálním vyjádření dvouciferný, stejně jako v pojištění majetku a odpovědnosti občanů.

Kooperativa a ČPP zlikvidovaly v minulém roce 478.000 pojistných událostí, z toho 201.000 na motorových vozidlech. Největší událostí ve škodách byl orkán Kyrill, který v Česku řádil před rokem. Obě pojišťovny z něj evidovaly více než 20.000 pojistných událostí, tedy například dvakrát více než při povodních v roce 2002, a vyplatily klientům 750 milionů korun.

Kooperativa a ČPP jsou součástí jedné z největších evropských pojišťovacích skupin Vienna Insurance Group, která je předním rakouským pojišťovacím koncernem ve střední a východní Evropě. VIG patří v Rakousku, Česku, na Slovensku, v Rumunsku, Bulharsku, Albánii a Gruzii k lídrům trhu. Skupina dnes oznámila, že chce vstoupit na pražskou burzu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK