VERZE 2-Slovenský fiskální deficit v 2007 pod 2,5 pct/HDP

22.01.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


(přidává citát,...

...souvislosti)

Slovenský schodek veřejných financí loni klesl pod hranici 2,5 procenta hrubého domácího produktu (HDP), uvedl v úterý náměstek ministra financí František Palko s odvoláním na předběžné údaje.

Číslo nezahrnuje dluh Národní dálniční společnosti, dodal Palko. Statistický úřad Evropské unie (Eurostat) má teprve rozhodnout, zda se bude výsledek hospodaření této státní firmy počítat do veřejných financí.

Podle slovenské vlády případné zahrnutí dálniční společnosti neprohloubí rozpočtový schodek o více než 0,2 procentního bodu, a země by tak měla splnit limit deficitu ve výši 3 procent HDP. Ten potřebuje dodržet kvůli přijetí eura plánovanému na příští rok.

"Předběžná data ukazují, že deficit byl pod 2,5 procenta (HDP)," řekl Palko.

"Teď čekáme na úplné údaje z obcí," uvedl náměstek ministra a dodal, že kompletní bilance veřejných financí by měla být k dispozici ve druhé polovině února.

Loňský rok byl klíčový pro hodnocení fiskálních podmínek na Slovensku vzhledem k žádosti Bratislavy o přijetí do eurozóny k lednu roku 2009. V roce 2006 deficit činil 3,7 procenta HDP.

Vláda Roberta Fica těží z rekordně rychlého růstu ekonomiky, jenž loni pomohl navýšit rozpočtové příjmy a umožnil kabinetu pokračovat ve velkorysé sociální politice a zároveň snižovat fiskální schodek.

Letos chce Fico zúžit fiskální deficit na 2,3 procenta HDP.

[BRATISLAVA/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK