Eastern Sugar žaluje MZe o 992 milionů korun

25.01.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 25. ledna (ČTK) - Cukrovarnická společnost Eastern Sugar (ES) žaluje u obvodního soudu pro Prahu 1 ministerstvo zemědělství o 991,955 milionu korun, napsaly dnes internetové servery týdeníků Profit a Czech Business Weekly. MZe údajně poškodilo firmu tím, že jí Státní zemědělský intervenční fond v červenci 2003 krátil cukerní kvótu více, než odpovídalo podílu ES na trhu. ES kvůli tomu loni požadoval po MZe vyplacení necelé miliardy korun, to ji ale odmítlo vyplatit.

Ředitel společnosti ES Štěpán Hodač dnes ČTK podání žaloby potvrdil, nechtěl jej ale dále komentovat. "Je to věcí dvou stran sporu," dodal.

Před vstupem do EU měla být všem cukrovarnickým skupinám snížena kvóta na výrobu cukru o deset procent. Podle Hodače byla jeho společnosti snížena kvóta o 33 procent (cca 54.000 tun). Zástupci MZe a SZIF podle něho přislíbili snížení kvót kompenzovat přidělením kvóty z rezervy, kterou fond ale následně rozdělil jednotlivým firmám a ES získal z 26.750 tun podíl 3250 tun.

Společnost kvůli tomu požadovala vyplacení 991,955 milionu korun náhrady. MZe v prosincové odpovědi firmě uvedlo, že společností ES uvedená výše škody nebyla v jejich žádosti o náhradu škody nikterak specifikována a doložena. Tuto částku nyní ES nárokuje.

Firma Eastern Sugar, společný podnik britské Tate & Lyle a francouzské Saint Louis Sucre, v roce 2007 vysoudila v arbitráži proti ČR náhradu 27,2 milionu eur (asi 760 milionů korun) za diskriminační přidělování kvót.

ES před koncem roku 2006 oznámila, že chystá v souladu s plánovaným omezováním cukerné výroby v EU uzavření všech pěti závodů ve střední Evropě, tří v Česku a po jednom na Slovensku a v Maďarsku. Vzdala se cukerné kvóty, za což z Bruselu získala finanční kompenzace, za českou kvótu více než dvě miliardy korun. Necelou třetinu z nich vyplatila českým zemědělcům.

Česko přišlo po odchodu cukrovarnické skupiny Eastern Sugar o povolenky na produkci více než 100.000 tun řepy. Loni tak tuzemská produkce klesla o čtvrtinu na přibližně 340.000 tun z dřívějších 450.000 tun. ČR, která byla dosud tradičním výrobcem a exportérem cukru, jej nyní musí více dovážet. Zatímco loni vyvezlo Česko v prvním pololetí 60.000 tun, což je třetina objemu ve stejném období roku 2006, dovoz vzrostl o polovinu na necelých 40.000 tun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK