EK: Slovensko bude po přijetí eura čelit inflačním tlakům

28.01.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 28. ledna (ČTK) - Pokud Slovensko v příštím roce přijme euro, bude čelit inflačním tlakům. Musí proto být připraveno bojovat s nimi přísnější fiskální politikou. Stojí to v návrhu prohlášení Evropské komise, který se bude schvalovat ve středu, informovala o tom agentura Reuters.

Nynější inflační tlaky plynoucí z vyšších cen ropy a potravin by mohly zesílit, protože se vytratí vliv pevnější slovenské koruny. To bude podle textu komise vyžadovat další strukturální reformy, aby zesílila konkurence na trhu se zbožím. Bude rovněž nutné zaujmout tvrdší fiskální stanovisko, než obsahuje slovenský program.

Rozhodnutí, zda je Slovensko připraveno na přijetí eura v příštím roce, má komise vydat kolem května. Verdikt komise se bude pozorně sledovat jako precedens pro celou střední Evropu, uvedl Reuters.

Slovensko vstoupilo do Evropské unie v roce 2004 jako Česká republika a osm dalších států. Z této desítky platí eurem Slovinsko od loňského roku a Kypr s Maltou od letoška.

V Česku podle dřívějšího vyjádření premiéra Mirka Topolánka není kvůli neprovedeným reformám důchodů a zdravotního systému reálný pro přijetí eura ani rok 2012, o kterém se spekulovalo. Češi jsou navíc k přijetí eura poměrně rezervovaní. Podle studie Mendelovy univerzity v Brně má euro sice podporu dvou třetin obyvatel, ale jen pětina Čechů je chce zavést co nejrychleji.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK