PRŮZKUM-Polsko v lednu zvedne úrokové sazby, během roku též (OPAK.)

30.01.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


Polská centrální banka v lednu zřejmě zvýší úrokové sazby o 25 bazických bodů v reakci na zrychlující inflaci a trvalý tlak na růst mezd, ukázal...

...v úterý průzkum agentury Reuters.

Všech 20 dotázaných analytiků očekává, že bankovní rada na zasedání 30.ledna utáhne měnovou politiku. Z nich 19 předpokládá zvýšení hlavní sazby o čtvrt procentního bodu na 5,25 procenta, zatímco jediný předvídá skok o 50 bazických bodů.

Polská centrální banka loni zvedla úrokové sazby celkem o 1 procentní bod, přičemž jejich utahování bude podle analytiků pokračovat i po lednovém měnovém zasedání a hlavní sazba dosáhne vrcholu cyklu koncem letošního roku na 5,75 procenta.

"Lednové zvýšení je téměř zpečetěno. Jsme uprostřed cyklu utahování, a i kdyby inflace vyšla nižší, než se čekalo, rada sazby zvedne," řekl Ryszard Petru, hlavní ekonom BHP Bank.

Polská inflace ve druhém loňském pololetí zrychlila a podle očekávání bude tento trend pokračovat. V prosinci měl meziroční růst spotřebitelských cen podle odhadů dosáhnout 4,0 procenta po listopadových 3,6 procenta, tedy vysoko nad cílem centrální banky na úrovni 2,5 procenta.

Argumentem pro letošní zvyšování sazeb v Polsku je podle analytiků vytrvale prudký růst mezd, jenž se v prosinci odhaduje na 10,8 procenta, spojený s těsnějšími podmínkami na trhu práce.

Údaje o polské inflaci vyjdou 15.ledna, zpráva o růstu mezd o den později.

[VARŠAVA/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK