Americké akcie vzrostly díky očekávání nižších úroků

30.01.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 30. ledna (ČTK) - Americké akcie v úterý stouply díky očekávání investorů, že americká centrální banka dnes sníží základní úrokovou míru, během týdne podruhé. Nahoru tak šly akcie bank, pojišťoven a společností, které staví obytné domy.

Index Dow Jones stoupl o 96,41 bodu na 12.480,30 bodu, tedy o 0,78 procenta. Index technologického trhu Nasdaq Composite posílil o 0,35 procenta na 2358,06 bodu, když si 8,15 bodu připsal.

Investoři kupovali akcie bank JPMorgan Chase a Wells Fargo za očekávání, že jim nižší úrokové sazby zvýší zisky a popoženou celou ekonomiku kupředu. Přes tři procenta posílila emise obří pojišťovny American International Group a stavitel domů Pulte Homes posílil o více než sedm procent. Trhy předpokládají, že nižší úroky pomohou rozhýbat i klesající trh s bydlením.

Dalším důvodem k optimismu byl i nečekaný růst zakázek na průmmyslové zboží dlouhodobé spotřeby. Nahoru pak šla například emise letecké a zbrojní skupiny Boeing.

Dolar díky ekonomickým indikátorům stoupl mírně vůči euru i japonskému jenu, přestože se očekává, že americká centrální banka Fed sníží základní dolarový úrok o polovinu procentního bodu. Někteří na trhu ale říkají, že je snížení sazby o čtvrt bodu pravděpodobnější.

Kurz eura za úterý klesl o 0,1 procenta na 1,4772 USD. Předtím ale euro vůči dolaru posilovalo po čtyři z pěti obchodních dnů. Dolar vůči jenu za úterý stoupl o 0,2 procenta na 107,05 JPY, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK