BNP Paribas čeká pokles zisku, mluví se o SocGen

30.01.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


BNP Paribas <BNPP.PA> ve středu uvedla, že očekává meziroční pokles zisku za čtvrtý kvartál. Zároveň se šíří spekulace, že by mohla převzít...

...oslabenou Société Générale <SOGN.PA>.

BNP Paribas odhadla, že zisk za poslední tři měsíce roku 2007 spadl o 41,8 procenta na 1 miliardu eur, zatímco hrubý provozní zisk klesl o 7 procent na 2,2 miliardy.

Čistý zisk největší kotované banky ve Francii za poslední čtvrtletí roku 2006 činil 1,72 miliardy eur a hrubý provozní zisk dosáhl 2,4 miliardy.

Stejně jako další přední světové banky BNP Paribas oznámila, že globální úvěrová krize poznamenala její zisk. Švýcarská UBS ve středu vykázala za čtvrtý kvartál ztrátu 12,5 miliardy švýcarských franků (11,5 miliardy dolarů) [ID:nMUL025057].

BNP Paribas se 9.srpna loňského roku podílela na propadu světových akciových trhů poté, co ohlásila zmrazení tří svých investičních fondů v důsledku krize na americkém trhu s méně kvalitními hypotékami.

Banka navrhla za loňský rok vyplatit dividendu 3,35 eura, o 8 procent vyšší než za rok 2006.

SPEKULACE O PŘEVZETÍ SOCGEN

V úterý se na trhu objevily spekulace, že by BNP Paribas mohla nabídnout převzetí menšího rivala SocGen, jehož zasáhl největší obchodní skandál v historii bankovnictví.

SocGen 24.ledna oznámila, že odhalila masivní neoprávněné akciové obchody jednoho svého zaměstnance, jež vedly ke ztrátě 4,9 miliardy eur.

BNP Paribas se v úterý odmítla ke spekulacím o SocGen vyjádřit.

Zdroj však agentuře Reuters řekl, že BNP Paribas nevyloučila pokus o převzetí SocGen, ačkoli je nepravděpodobné, že by se bezprostředně chystal jakýkoli krok.

BNP Paribas v minulosti opakovaně uvedla, že nemá zájem o spojení s konkurenční SocGen. Poslední takový pokus učinila v roce 1999.

Analytici ale uvedli, že současné potíže SocGen a pád jejích akcií by mohl BNP Paribas přimět, aby svůj postoj přehodnotila.

"V posledních měsících BNP Paribas dávala jasně najevo, že spojení se SocGen není na programu. Očekávali bychom ale, že management BNP Paribas bude nyní nějakému obchodu příznivěji nakloněn vzhledem k tomu, že cena akcií SocGen významně spadla," uvedl analytici ING.

[PAŘÍŽ/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK