Dolar se stabilizuje vůči koši měn, směr udá Fed

30.01.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


Dolar se ve středu stabilizoval vůči koši hlavních měn s tím, jak investoři očekávali měnové rozhodnutí americké centrální banky (Fed), jež...

...pravděpodobně přinese další pokles úrokových sazeb v boji proti recesi.

Hlavní otázkou vznášející se nad trhy je, zda Fed sníží sazby o čtvrt nebo o půl procentního bodu, ačkoli někteří analytici zmiňují možnost posunu o 75 bazických bodů níž, nebo dokonce ponechání sazeb beze změny.

V 11:15 dolar oslaboval vůči koši hlavních měn <.DXY> o 0,19 procenta na 75,400 bodu, respektive o 0,2 procenta na 106,87 jenu <JPY=>.

Euro posilovalo o 0,2 procenta na 1,4806 dolaru <EUR=>, zatímco kotovalo téměř beze změny na 158,26 jenu <EURJPY=>.

Finanční trhy nyní přisuzují zhruba tříčtvrtinovou pravděpodobnost tomu, že Fed sníží hlavní úrokovou sazbu o 50 bazických bodů na 3 procenta. To by následovalo po záchranném zásahu z minulého týdne, kdy Fed mimo řádná měnová zasedání srazil sazby o 75 bazických bodů, nejprudčeji za čtvrt století.

Masivní snížení úrokových sazeb ze současných 3,5 procenta by mohlo dolar, jenž sklouzával zpět k rekordnímu dnu vůči měnovému koši z loňského roku, ovlivnit oběma směry.

Zatímco razantnější snížení by dolaru ubralo na výnosové přitažlivosti pro investory, mohlo by zároveň povzbudit naději, že se americká ekonomika může letos a v příštím roce vyhnout prudkému obratu níž, což by ve výsledku dolar podpořilo.

"Situace je teď na trhu kvůli zasedání Fedu přiměřeně stabilní. Spousta rizika zmizela se stolu. Devizový trh čeká, až Fed udá směr," řekl Peter Frank, devizový stratég u Société Générale v Londýně.

"To poslední, co by chtěli, je posílit nechuť k riziku, ale musí konat agresivně. Našlapují po tenkém laně."

[LONDÝN/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK