Mzdy v automobilce Tatra se letos zvýší o 7,5 procenta

30.01.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Kopřivnice (Novojičínsko) 30. ledna (ČTK) - Kopřivnická automobilka Tatra letos přidá svým zaměstnancům 7,5 procenta ke zhruba 23.000 korun hrubého měsíčního výdělku, který si v průměru vydělali loni. Dohodli se na tom představitelé vedení firmy a odborů, řekl ČTK odborový předák Pavel Baroň. Tatra spolu s dceřinými firmami nyní zaměstnává na 4100 lidí. Vyšší mzdy jim podle předsedy představenstva Ronalda Adamse vyplatí firma zpětně k 1. lednu.

"Velmi mě potěšilo, že bylo dosaženo dohody mezi společností Tatra a jejími zaměstnanci. Věřím, že si obě strany myslí, že je to dohoda velmi spravedlivá," řekl ČTK k uzavření dohody Adams.

"Nadávat nemůžu, myslím, že to je celkem rozumný kompromis," konstatoval Baroň. Novou kolektivní smlouvu by podle odboráře měli podepsat tento týden. O letošních mzdách se v automobilce dohadovali asi tři měsíce.

Tarifní mzdy se v Tatře zvýší o pět procent, zbylých 2,5 procenta připadá na pohyblivou složku mzdy a osobní ohodnocení. Loni se management při jednání s odbory zavázal ke zvýšení mezd o 4,25 procenta, díky množství zakázek a přesčasové práce byl ale podle Baroně růst vyšší. Za poslední dva roky lidem v Tatře stoupl měsíční výdělek v průměru asi o dva tisíce korun, když v roce 2006 se blížil k částce 21.000 korun. Průměrný výdělek v Moravskoslezském kraji byl ve třetím loňském čtvrtletí 19.700 korun.

V roce 2006 Tatra podstatně zvýšila svůj čistý zisk z pěti milionů na téměř 261 milionů korun. Počet prodaných vozů včetně rozložených sad přitom stoupl o téměř 23 procent na 1607 automobilů. Tržby za prodané vozy se v roce 2006 zvýšily o 22 procent na 4,5 miliardy. Výsledky hospodaření společnosti Tatra za loňský rok zatím nejsou k dispozici.

Kopřivnickou firmu vlastní čtyři čeští a zahraniční investoři reprezentovaní bývalým členem dozorčí rady a současným předsedou představenstva společnosti Ronaldem Adamsem. Jejich společnost Black River drží 51 procent akcií, téměř 30 procent má Tatra Holdings a 11 procent společnost Vectra, jež má na firmu vliv také díky svému podílu v Black River. Asi osm procent akcií mají drobní akcionáři.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK