MasterCard chce letos zavést v ČR bezkontaktní platby PayPass

30.01.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 30. ledna (ČTK) - Společnost MasterCard Worldwide dnes uzavřela dohodu s firmou Global Payments Europe o zavedení bezkontaktní technologie PayPass v ČR. Tato platební metoda umožňuje zákazníkům platit při drobných platbách rychleji a pohodlněji než při úhradě hotovostí. První transakce prostřednictvím technologie MasterCard PayPass by se mohly v Česku uskutečnit ve čtvrtém čtvrtletí tohoto roku, řekl dnes novinářům generální ředitel MasterCard Europe pro ČR Ján Čarný.

Konkurenční společnost Visa Europe spustila podobný systém payWave v Londýně a Istanbulu. Termín jeho chystaného spuštění v Česku ČTK zjišťuje.

PayPass může být součástí jakékoliv MasterCard nebo Maestro čipové karty. Při platbě prostřednictvím takovéto karty ji stačí pouze přiložit ke speciální čtečce a je zaplaceno. Není potřeba hledat hotovost, dávat kartu pokladní, protahovat ji čtečkou ani zadávat PIN. U nákupů v hodnotě nižší než 500 Kč se nevyžaduje ani podpis držitele karty. PayPass je proto podle Čárného ideální třeba v prodejnách rychlého občerstvení, trafikách, parkovištích či v městské hromadné dopravě.

Technologii MasterCard PayPass bude možné zabudovat například do hodinek, mobilního telefonu nebo klíčenky a používat tyto nosiče k platbám za zboží a služby. "Termín, kdy budeme moci uskutečnit první bezkontaktní transakci, bude nejvíce záležet na technické připravenosti tuzemských bank a obchodníků," dodal Čárný.

Díky technologii PayPass mohou nyní platební karty a jejich přijímání působit podle mezinárodního obchodního ředitele Global Payments Europe Romana Mentlíka ve zcela nových oblastech. GPE tak může nabídnout platební řešení úplně novým skupinám zákazníků, jako jsou obce, vyšší územně správní celky či státní instituce, například vzdělávací či zdravotnická zařízení, upozornil.

Ke konci listopadu 2007 bylo na celém světě vydáno více než 20 miliónů nosičů technologie MasterCard PayPass. Pomocí tohoto bezkontaktního řešení je dnes možné platit u více než 80.000 obchodníků ve 22 zemích světa.

MasterCard International je jeden z největších světových platebních systémů poskytující řešení, která podporují členské banky při poskytování debetních, kreditních a dalších platebních programů. Global Payments Europe poskytuje finančním institucím mj. komplexní služby v oblasti vydávání, správy a personalizace bankovních i nebankovních karet.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK