Wall St oslabí po protichůdných údajích; čeká na Fed

30.01.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


NEW Americké akciové futures ve středu před zahájením seance naznačovaly mírný pokles trhu poté, co se dvakrát zhouply po údajích o tvorbě...

...pracovních míst a ekonomickém růstu, jež ukázaly opačným směrem.

Futures nejprve posílily po zprávě, že přírůstek pracovních míst v soukromém sektoru Spojených států vysoko předčil odhady ekonomů, aby se krátce nato vrátily do záporných čísel po předběžných údajích o nečekaně slabém růstu hrubého domácího produktu (HDP) Spojených států za čtvrtý kvartál.

Futures na index S&P 500 <SPc1> v 15:15 SEČ oslabovaly o 3,3 bodu, futures na technologický Nasdaq 100 <NDc1> klesaly o 7,5 bodu.

Technologický sektor se dostal pod tlak poté, co internetová firma Yahoo <YHOO.O> vykázala pokles čtvrtletního zisku a na letošní rok předpověděla tržby pod odhady Wall Street. Akcie Yahoo při obchodování v Evropě ztrácely okolo 8 procent.

Investoři se mezitím připravovali na měnové rozhodnutí americké centrální banky (Fed), které padne během seance. Všeobecně se očekává, že Fed dále sníží úrokové sazby i přes záchrannou ostrou redukci o 75 bazických bodů z minulého týdne, ačkoli se stále spekuluje o možném rozsahu tohoto kroku.

"Otázkou je: 'Udělají dnes půl procentního bodu?'," řekl Peter Dunay, investiční stratég společnosti Leeb Capital Management. "Trh touží po co možná největším podnětu, aby si vůbec udržel půdu pod nohama."

Předběžný odhad ministerstva obchodu ukázal, že HDP Spojených států ve čtvrtém kvartále stoupl na roční bázi o 0,6 procenta po expanzi o 4,9 procenta v předchozím čtvrtletí, zatímco analytici oslovení Reuters čekali růst o 1,2 procenta.

Za rok 2007 vzrostla ekonomika Spojených států o 2,2 procenta, nejpomaleji od roku 2002, kdy přidala 1,6 procenta.

[YORK/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK