Růst americké ekonomiky se ve čtvrtém čtvrtletí téměř zastavil

30.01.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 30. ledna (ČTK) - Americká ekonomika v loňském 4. čtvrtletí vzrostla po přepočtu na celý rok o 0,6 procenta. To je výrazné zpomalení proti předchozím třem měsícům, kdy růst činil 4,9 procenta. Za celý loňský rok dosáhl růst největší ekonomiky světa 2,2 procenta. Pomaleji ekonomika naposledy rostla v roce 2002, kdy růst hrubého domácího produktu činil 1,6 procenta.

Hrubý domácí produkt měří celkovou hodnotu zboží a služeb, které daná země vyprodukuje. Růst v závěru loňského roku výrazně zaostal za odhady analytiků, kteří v anketě agentury Reuters předpovídali pokles tempa růstu pouze na 1,2 procenta.

Dnešní údaje jsou poslední významnou statistikou, která ještě zasáhne do rozhodování měnového výboru americké centrální banky (Fed). Ten dnes končí dvoudenní schůzku, na které se očekává další snížení úrokových sazeb. Nové údaje by mohly Fed přimět, aby základní úrok snížil o půl procentního bodu na rovná tři procenta.

Za prudkým poklesem dynamiky růstu jsou hlavně problémy na trhu bydlení. Kvůli nim klesají ceny nemovitostí, a ovlivňují tak úvěrový trh. Výsledkem je celkové zpřísnění podmínek pro poskytování půjček, tím pádem i zhoršení situace v některých podnicích, následně zvýšení nezaměstnanosti a problémy se splácením závazků v rizikovější skupině dlužníků.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK