Pražská burza přidala 1,35 procenta a patřila k nejvýkonnějším

30.01.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 30. ledna (ČTK) - Pražská burza podruhé za sebou posílila a v mezinárodním srovnání patřila k nejvýkonnějším. Podle obchodníků nebyla důvodem vyšší odolnost tuzemských akcií proti dopadům nervozity na světových burzách, ale poptávka po akciích velkých společností ČEZ a Erste Bank a také akciích developera Orco před zveřejněním výsledků jeho hospodaření za loňský rok. Hlavní index PX narostl o 1,35 procenta na 1521,2 bodu. Výsledky převzala ČTK z burzy.

Akcie energetické skupiny ČEZ přidaly 2,27 procenta na 1218 korun a akcie banky Erste si polepšily o 1,68 procenta na 939 korun. Tyto emise mají díky velikosti dohromady takřka poloviční podíl v indexu a obě těsně před koncem úterního obchodování postihly prodeje. "Dnes tyto ztráty naopak doháněly," uvedl makléř firmy Fio David Brzek.

Investoři dále nakupovali akcie developerské a realitní společnosti Orco a výsledkem byl růst o 3,27 procenta na 1737 korun. Orco v podvečer zveřejní objem loňských tržeb, které by měly meziročně vzrůst o více než polovinu a překonat původní odhady analytiků.

Nejočekávanější událostí pro kapitálové trhy ale bude dnešní rozhodování americké centrální banky o nastavení úroků. Z tohoto důvodu se investoři příliš do obchodování nepouštěli. Na pražské burze změnily majitele akcie za letos výrazně podprůměrných 2,6 miliardy korun.

Většina odborníků předvídala snížení úroků v USA o půl procentního bodu na podporu největší ekonomiky světa, jejíž růst se podle čerstvých čísel v posledním loňském čtvrtletí takřka zastavil. Pokud by se bankéři ve Spojených státech rozhodli snížit úroky menším tempem, bylo by to z krátkodobého pohledu podle Brzka negativní.

Pokles úrokových sazeb v USA v předpokládaném rozsahu by naopak podpořil hlavně finanční odvětví, které je na změny úroků nejvíce citlivé. Příznivá nálada by se tak mohla projevit i na cenách bank obchodovaných na pražské burze, doplnil Brzek.

Obavy z recese americké ekonomiky a následných negativních dopadů na další země a odvětví letos připravily akcionáře po celém světě o desítky procent v Česku se postaraly o nejhorší start burzy do nového roku za 15 let.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK