Beran uložil akcie VH, které má vrátit Světlíkovi, u soudu

30.01.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 30. ledna (ČTK) - Podnikatel David Beran uložil 45 procent akcií společnosti Vítkovice Holding (VH), které měl podle rozhodnutí rozhodčího soudu vrátit Janu Světlíkovi, do soudní úschovy. Beran sdělil, že tím rozhodnutí rozhodčího soudu naplnil. Vyjádření holdingu ČTK zjišťuje.

Beran argumentuje tím, že by vrácením akcií VH Světlíkovi porušil usnesení obecného soudu. To mu prý zakazuje s akciemi holdingu nakládat. "Tato situace je důkazem absurdity vydaného rozhodčího nálezu," řekl Beran, který se proti němu chce odvolat. Výsledek arbitrážního řízení byl podle Berana údajně předem domluven.

"Vzhledem k tomu, že rozhodnutí rozhodčího soudu je v rozporu s rozhodnutím obecného soudu, podám ve lhůtě návrh na zrušení rozhodčího nálezu včetně návrhu na odklad vykonatelnosti rozhodčího nálezu. Zároveň zvažuji i podání ústavní stížnosti," uvedl Beran.

Beran již dříve řekl, že podle verdiktu rozhodčího soudu má za akcie dostat od Světlíka 73 milionů korun, ačkoli jejich přibližná cena je podle něj nyní přibližně sedm miliard korun.

Spory Světlíka a Berana se táhnou od listopadu 2005, kdy Beran spolu s Petrem Novotným údajně prodali polovinu vítkovické společnosti firmě Industrial Group Holding ze skupiny K&K Capital Group (KKCG). Světlík tvrdí, že měl na akcie předkupní právo.

Předseda představenstva VH Světlík uspěl v arbitráži s Beranem už v srpnu 2007. Podle rozhodčího soudu tehdy šéf vítkovického holdingu nemusel Beranovi zaplatit přibližně miliardu korun, které po něm požadoval Beran za údajné zhoršení své ekonomické situace z důvodu ztráty místa v představenstvu VH.

Skupina KKCG Industry podnikatele Karla Komárka po Beranovi požaduje 3,468 miliardy korun za údajné nedodržení závazků při převodu akcionářských podílů společnosti Vítkovice Holding. Situace je tak podle znalců sporů kolem akcií pro Berana nepříjemná. Podnikatel buď bude muset vrátit akcie VH Světlíkovi a KKCG zřejmě zaplatit náhradu škody, anebo je bude muset vydat KKCG a škodu naopak zaplatit Světlíkovi.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK