Americké akcie i přes snížení úroků klesly

31.01.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 31. ledna (ČTK) - Akcie amerických korporací ve středu klesly, přestože centrální banka (Fed) Spojených států opět snížila úrokové sazby. Investoři na trhu vybírali předchozí silné zisky akcií, protože nejistotu vyvolaly další možné ztráty ve finančním sektoru. Ve středu převládly obavy, že o úvěrové ratingy přijdou velké společnosti pojišťující obligace.

Index Dow Jones při závěru obchodování na parketu burzy klesl o 37,47 bodu na 12.442,83 bodu, tedy o 0,3 procenta. Index Nasdaq Composite se snížil o 0,38 procenta na rovných 2349 bodů se ztrátou 9,06 bodu. Po závěru obchodování se ale ceny akcií v elektronickém systému rozkolísaly více.

Komentátor zpravodajského televizního kanálu CNBC Charles Gasparino uvedl, že dvě největší pojišťovny obligací mohou přijít o svůj vysoký úvěrový rating. Jeho poznámka přišla v poslední hodinu obchodování, kdy hlavní akciové indexy měly zisk téměř 1,5 procenta díky zprávě o nižších úrokových sazbách.

Emise velkých pojišťoven obligací Ambac Financial Group a MBIA klesly každá o více než deset procent. Finanční sektor tak vykázal největší ztráty dne. "Jakmile Gasparino začal mluvit, přišel výprodej," řekl agentuře Reuters jeden z obchodníků.

Dolar kvůli nižším úrokům v USA klesl na dvouměsíční minimum vůči koši měn. Před týdnem Fed snížil základní úrokovou míru nečekaně o tři čtvrtě procentního bodu a ve středu o další polovinu, aby podpořil skomírající hospodářský růst USA. Nyní je tak základní úrok v USA na třech procentech a je o procentní bod nižší než v eurozóně.

Kurz eura se zvýšil o 0,8 procenta na 1,4906 USD, a nebyl tak daleko od historického maxima 1,4967 USD. Pak se ale mírně vrátil na 1,4877 USD. Dolar vůči jenu klesl o 0,6 procenta na 106,40 JPY a spadl na rekordní minimum 1,0824 švýcarského franku, napsal Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK