PRŮZKUM-Inflace byla v lednu asi nejvyšší za 9 let (OPAK.)

31.01.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


Zdražení potravin, energií, zvýšení dolní sazby DPH a zavedení poplatků u lékaře v lednu zřejmě vyhnalo meziroční inflaci na nejvyšší hodnotu za...

... posledních 9 let, ukázal ve středu průzkum Reuters.

Trh podle mediánu odpovědí 12 analytiků oslovených Reuters očekává, že cenová hladina během ledna stoupla o 1,9 procenta.

Meziroční inflace by se tak měla vyšplhat na 6,2 procenta - nejvyšší úroveň od prosince 1998 - z prosincových 5,4 procenta.

Výsledky lednové inflace oznámí Český statistický úřad v pátek 8.ledna, tedy den po měnovém zasedání bankovní rady České národní banky.

Pokud se potvrdí očekávání trhu, inflace by se měla dostat vysoko nad horní hranici tolerančního pásma ČNB. Ta cíluje meziroční inflaci na 3 procenta s odchylkou plus/minus jednoho bodu.

Přitom ještě v září, než začaly zdražovat potraviny, inflace s výsledkem 2,8 procenta podstřelovala cíl banky.

V lednu by se k potravinám měly přidat každoroční úpravy regulovaných cen, jako energie nebo jízdné, zavedení poplatků u lékaře, ekologických daní a zvýšení spodní sazby DPH z pěti na devět procent.

"Inflační vzestup opět bude administrativní povahy, a proto nebude nutné reagovat prudkým zvýšením úrokových sazeb," uvedla ČSOB v Ekonomickém měsíčníku.

Trh již započítal do cen zvýšení dvoutýdenní repo sazby o čtvrt procentního bodu ze současných 3,50 procenta.

"Prostor pro dílčí navýšení úrokových sazeb sice existuje, ale je výrazně limitován posílením české koruny a přetrvávající nejistotou na hlavních světových finančních trzích," dodala ČSOB.

Sama centrální banka opakuje, že inflační šok je dočasný a že odezní s koncem roku. Nechce tak rozkolísat inflační očekávání, která počítají s meziroční inflací v lednu 2009 na úrovni 3,7 procenta.

Jako první makročíslo však bude příští týden zveřejněn zahraniční obchod za prosinec, v úterý 5.února.

Trh čeká schodek 1,2 miliardy korun v porovnání s deficitem 3,7 miliardy v prosinci 2006.

"Prosinec byl s největší pravděpodobností v souladu se sezonním vývojem ve znamení deficitu vnějšího obchodu. I tak celoroční přebytek obchodní bilance loni s velkou pravděpodobností překonal hranici 80 miliard korun, a byl tedy více než dvojnásobný ve srovnání s rokem 2006," uvedla ČSOB.

PRO CELÝ PRŮZKUM KLIKNĚTE NA [ID:nKRU049468] <CZ/ECON15>

[PRAHA/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK