Wall St sklouzl v obavách o dluhopisové pojišťovny

31.01.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


NEW Americké burzy v závěru středeční seance klesly pod vedením akcií finančních firem poté, co televizní komentátor řekl, že dvě největší...

...dluhopisové pojišťovny zřejmě přijdou o vysoké úvěrové hodnocení. Takový krok by mohl vést k dalším ztrátám ve finančním sektoru.

Poznámky reportéra stanice CNBC Charlese Gasparina zazněly v poslední hodině obchodování a srazily hlavní akciové indexy do záporného teritoria. Přitom během obchodování Wall Street přidával okolo 1,5 procenta po agresivním snížení úrokových sazeb Fedu [ID:nSCH125959].

Akcie dluhopisových pojišťoven Ambac Financial Group <ABK.N> a MBIA <MBI.N> uzavřely propadem o 17 procent, respektive 12,6 procenta.

Snížení kreditních ratingů pojišťovatelům dluhopisů by zřejmě ještě více ublížilo bankovnímu sektoru a omráčilo globální ekonomiku, neboť finanční instituce by zasáhly odpisy hodnoty aktiv těchto pojišťoven.

CNBC později umístila na své internetové stránky článek, v němž bez uvedení zdroje uvedla, že "se dozvěděla" o možnosti snížení hodnocení dluhopisových pojišťoven ratingovými agenturami na Wall Street.

Index amerických blue chips Dow Jones <.DJI> klesl o 0,30 procenta na 12.442,83 bodu, širší index Standard & Poor's 500 <.SPX> oslabil o 0,48 procenta na 1355,81 bodu a technologický Nasdaq Composite <.IXIC> ubral 0,38 procenta na 2349,00 bodu.

[YORK/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK