Americké akcie dopoledne zvrátily klesající trend

31.01.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 31. ledna (ČTK) - Americké akcie dopoledne zvrátily předchozí klesající trend a rostly. Burzy nejprve stáhla dolů zpráva o prudkém růstu počtu nezaměstnaných za posledních týden, tyto ztráty však nakonec vyrovnalo oživení pojišťovatelů obligací a dalších finančních firem. Podobně si vedly i západoevropské akcie, které ke konci obchodování po předchozím propadu oživily a skončily se ziskem 0,1 procenta.

V poledne místního času (18:00 SEČ) index Dow Jones posílil o 92,59 bodu, tedy 0,74 procenta, na 12.535,42 bodu. Širší index Standard & Poor's 500 vzrostl o 11,67 bodu, neboli 0,86 procenta, na 1367,48 bodu. Index technologického trhu Nasdaq zpevnil o 18,73 bodu, čili 0,8 procenta, na 2367,73 bodu.

Počet nových žádostí o podporu v nezaměstnanosti, který je měřítkem zdraví pracovního trhu, se ve Spojených státech minulý týden zvýšil více, než se čekalo, a růst byl nejvyšší za více než dva roky. Zpráva přišla den předtím, než ministerstvo práce zveřejní zprávu o vývoji nezaměstnanosti za leden. Investoři považují údaje o nezaměstnanosti za jedny z nejdůležitějších při hodnocení stavu ekonomiky.

Akcie pojišťovatele obligací MBIA zvrátily předchozí ztráty a dopoledne si připsaly 3,9 procenta. Důvodem bylo prohlášení generálního ředitele společnosti, který oznámil, že pojišťovatelé obligací sice budou mít výrazné ztráty, avšak nevidí nic, co by omluvilo současný pokles cen, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK