Americké úřady zkoumají podezřelý prodej akcií Société Générale

04.02.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 4. února (ČTK) - Americká komise pro cenné papíry (SEC) začala zkoumat okolnosti, za kterých jeden z vysokých manažerů francouzské banky Société Générale prodával akcie. Informovala o tom on-line verze listu The Wall Street Journal (WSJ). Podle agentury Reuters zahájilo vyšetřování rovněž ministerstvo spravedlnosti USA.

SEC plní funkci regulace a dozoru nad akciovým trhem. Podle WSJ se úřady zaměřují na jednoho z členů správní rady, žádné další informace však nebyly k tomuto případu uvedeny.

Není tedy jasné, zda nejde o stejného člověka, kterého kvůli kontroverznímu prodeji akcií banky už začal vyšetřovat francouzský dohled nad akciovým trhem AMF. Ten zhruba před týdnem uvedl, že podezřelým členem správní rady je Američan Robert Day.

Société Générale je nyní značně oslabena kvůli ztrátě přesahující 4,8 miliardy eur (asi 125 miliard Kč), která jí vznikla z obchodování. Banka za viníka označila svého makléře Jérôma Kerviela, který překračoval interní limity. Banka se snažila Kerviela obvinit z podvodu, soud ale toto obvinění v předběžném vyšetřování neuznal.

Americký manažer francouzské banky údajně krátce před zveřejněním skandálu prodával akcie Société Générale a z prodeje získal 85,7 milionu eur (asi 2,2 miliardy Kč). Dvě nadace, se kterými se Day spojen, prý o den později prodaly akcie banky za 8,6 milionu eur.

O banku má nyní zájem několik konkurentů, oficiálně ale nabídku na převzetí zatím nikdo z nich nepředložil. Spekuluje se, že Société Générale, která mimo jiné vlastní českou Komerční banku, může skončit jako část BNP Paribas. To je největší bankovní skupina ve Francii.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK