Americké akcie zahájily týden poklesem

04.02.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 4. února (ČTK) - Ceny amerických akcií se v úvodu týdne snižovaly a investoři se zbavovali hlavně finančních institucí. Akcie minulý týden značně zpevnily, nyní se ale projevují obavy z poklesu zisků, což nutí makléřské firmy snižovat nákupní doporučení k řadě firem. Je mezi nimi například i karetní společnost American Express.

Ve 12:00 EST (18:00 SEČ) se Dow Jonesův index pohyboval kolem 12.677 bodů a proti předchozímu závěru ztrácel asi půl procenta. Širší index S&P 500 klesl o 0,6 procenta na 1387 bodů, zatímco index Nasdaq Composite oslabil o 0,7 procenta na 2397 bodů.

"Myslím, že jen odevzdáváme část zisků," poznamenal šéf obchodování ve společnosti Cowen & Co Todd Leone. Minulý týden byl totiž pro akciové trhy v USA nejlepší za téměř pět let, takže mírná korekce je podle analytiků teď na místě.

Velmi vysoko se drží také ukazatel volatility, který měří míru zajištění proti poklesu trhu. Nyní je nad 25 body, což je výrazně nad průměrem z loňského roku. Před dvěma či třemi lety, když byl trh mnohem méně rozkolísaný a hlavní indexy byly ve fázi růstu, se index pohyboval většinou od deseti do 15 bodů.

Akcie American Express oslabily o více než tři procenta, převážně v reakci na stanovisko makléřů investiční banky UBS. Ti uvedli, že investoři by měli akcie American Express raději prodat. Přibližně 1,7 procenta si ale odepsaly také akcie banky JPMorgan Chase & Co.

Objemy obchodů byly dopoledne slabší, což lze podle agentury Reuters připsat na vrub Super Bowlu. Makléři na obrazovkách někdy více sledovali fotbalový zápas než pohyby kurzů a část z nich si vzala volno na celý den. Ve finále 42. ročníku zvítězil klub New York Giants.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK