Finanční ústav Olivant vzdal boj o převzetí banky Northern Rock

04.02.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 4. února (ČTK) - Investiční banka Olivant na poslední chvíli vzdala boj o převzetí britského finančního ústavu Northern Rock, který se potýká s vážnou krizí. Ve hře tak zůstali jen dva zájemci, a to společnost Virgin Group podnikatele Richarda Bransona, a dále manažerský tým, který si postavila sama Northern Rock. Vítěze vybere až britská vláda.

Oba zájemci po odstoupení Olivantu potvrdili, že jejich nabídka zůstává nadále v platnosti. Northern Rock je mezi britskými bankami největší obětí krize na úvěrových trzích, byť sama se původně zabývala poskytováním půjček bezproblémovým klientům.

Virgin Group má podle agentury AP největší šanci, že s nabídkou uspěje. Slibuje totiž, že bance poskytne dostatek provozní hotovosti, aby ji stabilizovala. Branson nabízí, že banku posílí okamžitou finanční injekcí 1,25 miliardy liber (téměř 43 miliard Kč), což by mu umožnilo získat asi 55 procent akcií banky.

Virgin Group podává nabídku v rámci konsorcia, jehož je hlavním představitelem. Konsorcium poskytne hotovost 500 milionů liber a dále vloží svou součást Virgin Money, jejíž hodnota činí 250 milionů liber. Zbývajících 500 milionů liber chce konsorcium získat prodejem nových akcií v ceně 25 pencí za kus.

"Učinili jsme nabídku, která má podnik stabilizovat a přebudovat na důvěryhodnou a prosperující instituci pod značkou Virgin s vyhlídkami na dlouhodobé fungování," řekl Brian Pitman, který by měl být ředitelem nového ústavu s názvem Virgin Bank.

Northern Rock zpočátku nabídku Virgin Group podporovala, ale později přišla s vlastním návrhem, jak situaci řešit. Banka si chce zajistit částku alespoň 500 milionů liber a počítá s prodejem části aktiv. Management banky tedy počítá s mnohem menší hotovostní složkou než Bransonovy firmy.

Akcionáři Northern Rock dávali přednost nabídce Olivantu, který chtěl do banky prostřednictvím emise nových akcií vložit až 800 milionů liber a vzít si v ní 15procentní podíl. Bransonova nabídka se akcionářům příliš nelíbila kvůli velkému naředění současných podílů.

Problémy Northern Rock začaly loni v létě, kdy banka varovala před horším vývojem hospodaření v důsledku problémů na globálním úvěrovém trhu. Na podzim vedení banky oznámilo, že ústavu poskytne podporu centrální banka, což mezi klienty vyvolalo paniku a strach o úspory. Po více než 100 letech tak Británie zažila masivní odliv vkladů z velké banky.

Britská centrální banka v rámci nouzového financování už do Northern Rock napumpovala hotovost v řádu miliard liber a za finanční injekci se zaručila britská vláda. Ta bude mít při prodeji také poslední slovo. Očekává se ale, že bude brát v úvahu i zájmy současných akcionářů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK