Wall St. klesl kvůli nižším doporučením od makléřů

05.02.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


NEW Americké akcie v pondělí klesly poté, co makléřské firmy snížily doporučení bankám a vydavatelům kreditních karet kvůli náznakům, že jejich...

...klienti mají potíže se splácením dluhů. To naznačilo, že je vratký i další pilíř ekonomiky.

Snížená hodnocení spolu se zprávou o růstu průmyslových objednávek pod odhady trhu poškodily sektory citlivé na vývoj ekonomiky jako banky, stavební firmy a maloobchodníky. Právě tyto skupiny přitom minulý týden pomohly trhu k nejlepšímu týdennímu nárůstu za pět let.

Akcie American Express <AXP.N> klesly o 3,9 procenta a staly se nejtěžším závažím indexu blue chips Dow Jones poté, co jim UBS snížila doporučení na "prodávat" a uvedla, že vyhlídky na recesi v první polovině letošního roku povedou k vyšší nezaměstnanosti.

UBS také snížila doporučení pro akcie Capital One Financial <COF.N>, jež sklouzly o 7,6 procenta, a Discover Financial Services <DFS.N>, které spadly o 9 procent.

Snížené doporučení tížilo také akcie Wells Fargo & Co. <WFC.N>, americké dvojky na hypotečním poli, jež ztratily 6,7 procenta, a banky Wachovia <WB.N>, čtyřky ve Spojených státech, jež se zřítila o 8,3 procenta.

"Několik posledních týdnů bylo velmi cyklických a podle mě je na cyklický pohyb příliš brzy, protože přijdou zprávy o zpomalování ekonomiky, jež ještě nějakou dobu potrvá," řekl Scott Wren, akciový stratég u firmy A.G. Edwards & Sons.

Index Dow Jones <.DJI> odepsal 0,85 procenta na 12.635,16 bodu, širší index Standard & Poor's 500 <.SPX> sklouzl o 1,05 procenta na 1380,82 bodu. Technologický index Nasdaq Composite <.IXIC> spadl o 1,26 procenta na 2382,85 bodu.

[YORK/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK