Akcie v Tokiu kvůli obavám z recese oslabily, dolar beze změn

05.02.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 5. února (ČTK) - Akcie na burze v Tokiu dnes oslabily skoro o jedno procento a na jejich pokles měly největší vliv obavy z dopadů možné recese. Nejvíce oslabovaly akcie firem, které vyvážejí na americký trh, což jsou například velké automobilky. Na devizovém trhu byl vyšší zájem o australský dolar, kurz americké měny se příliš neměnil.

Index Nikkei 225 si odepsal 114,20 bodu a den uzavřel slabší o 0,82 procenta na hodnotě 13.745,50 bodu. Smazal tak část pondělního zisku, kdy vzrostl o 2,7 procenta. Podobně širší index Topix dnes klesl o 0,7 procenta na 1355,48 bodu.

Investoři se zbavovali především akcií firem, které nevykazují tak silný růst zisku, jak se od nich očekávalo. Například akcie společnosti Olympus klesly o téměř 14 procent v reakci na zprávu, že firma snížila odhad zisku. Jako důvod uvedla příliš silný kurz jenu a pokles cen fotoaparátů.

K obavám z recese přispívají kroky některých analytiků, kteří snižují nákupní doporučení k akciím finančních společností a vydavatelů kreditních karet. Mezi podniky, jejichž akcie analytici nedoporučují k nákupu, je také společnost American Express.

Podporu naopak poskytly firmy, které se angažují na trhu nerostných surovin. Jim pomohla zpráva investiční banky Goldman Sachs, která zvýšila odhad růstu cen železné rudy a uhlí. Výroba oceli je ve světě na vzestupu a s ní i poptávka po základních surovinách nutných k výrobě.

"Obyčejní investoři nemohou nic změnit na představě, že když zpomalí americká ekonomika, japonští vývozci na to doplatí," řekl k situaci na trhu analytik společnosti Chibagin Asset Management Fudžio Ando. Dodal však, že poptávka v Evropě a v Asii by měla výpadek v USA vynahradit.

Na devizovém trhu se zvyšoval především kurz australského dolaru, kterému k růstu pomohlo zvýšení úrokových sazeb v Austrálii. Tamní centrální banka zvýšila základní úrok o čtvrt procentního bodu na sedm procent.

V závěru obchodování se dolar k euru prodával v kurzu 1,4813 USD a zůstal prakticky na stejné úrovni jako v pondělí. Na paritě s japonským jenem nepatrně zpevnil na 106,85 ze 106,80 JPY, a podobně euro k jenu vystoupilo na 158,30 z předchozího kurzu 158,21 JPY.

Australský dolar proti americkému už v pondělí vystoupil na tříměsíční maximum 0,9102 USD, nicméně dnes začal klesat a dostal se až na 0,9030 USD. Později se k růstu vrátil a zpevnil zhruba na 0,9060 USD.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK