Toyota zvedla v Q3 zisk o 7,5 pct, drží prognózu

05.02.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


Toyota Motor <7203.T> v úterý vykázala vzestup kvartálního zisku o 7,5 procenta díky rychlému růstu v Číně, Rusku a na dalších...

...rozvíjejících se trzích.

Čistý zisk za období od října do prosince stoupl na 458,7 miliardy jenů, nad 455,4 miliardy v průměru odhadovaných trhem.

Provozní zisk za fiskální třetí kvartál, očištěný o výsledky společných podniků v Číně, vzrostl o 4,7 procenta na 601,6 miliardy jenů. Tržby zesílily o 9,2 procenta na 6,7 bilionu jenů.

Toyota, jejíž tržní kapitalizace činí 196 miliard dolarů - 12krát více než u General Motors <GM.N> -, sice zaznamenala pomalejší momentum na klíčovém americkém trhu, ale dohnala to rychlou expanzí v Číně, Rusku, na Blízkém východě a v dalších oblastech bohatých na ropu.

To pomohlo Toyotě a jejím domácím rivalům Honda Motor <7267.T> a Nissan Motor <7201.T> ochránit se před zpomalením ekonomiky ve Spojených státech - zdroje většiny jejich příjmů -, zatížené pádem cen nemovitostí a úvěrovou tísní.

Toyota zároveň podržela předpověď výsledků za celý fiskální rok ukončený 31.března. Čistý zisk má činit 1,7 bilionu jenů a provozní zisk 2,3 bilionu. Pokud automobilka prognózu naplní, bude to znamenat sedmý rekordní rok v řadě.

[TOKIO/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK