Zahraniční obchod opět s rekordním přebytkem, loni 86,1 mld. Kč

05.02.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 5. února (ČTK) - Zahraniční obchod Česka skončil loni přebytkem 86,1 miliardy korun, což je více než dvojnásobek rekordního výsledku z roku 2006. Oznámil to dnes Český statistický úřad. Ke zlepšení obchodní bilance přispěl zejména růst přebytku u strojů a dopravních prostředků, pokles deficitu v obchodu s minerálními palivy a přechod ze schodku do aktiva u surovin. Obchodní bilance se naopak loni zhoršila v obchodu s chemickými výrobky, polotovary, materiály a potravinami. V roce 2007 vzrostl meziročně vývoz celkově o 15 procent a dovoz o 13,1 procenta.

V roce 2006 skončila obchodní bilance podle revidovaných údajů přebytkem 39,8 miliardy korun. Větší vývoz než dovoz měla Česká republika poprvé v roce 2005, od té doby přebytek stále roste.

"Celkový výsledek obchodní bilance je potěšující i s ohledem na rekordní ceny ropy a zemního plynu. Posilování koruny vůči euru a především vůči dolaru tak vytvořilo dostatečně silný val, díky kterému česká ekonomika nepocítila plný dopad drahých surovin," komentoval údaje analytik ČSOB Petr Dufek.

Rok 2008 bude podle něj rokem dalšího zlepšování výsledků obchodní bilance. "Existuje velká šance, že přebytek zahraničního obchodu letos překoná magickou hranici 100 miliard korun a posune tak historický rekord opět vzhůru," dodal.

V samotném loňském prosinci byl obchod s cizinou ve schodku 1,1 miliardy korun, což představuje meziroční zlepšení o 2,6 miliardy Kč. Také v tomto případě šlo o nejlepší výsledek od roku 1993.

Přebytek u strojů a dopravních prostředků v loňském roce stoupl o 35,9 mliliardy korun, deficit u minerálních paliv klesl o 16,4 miliardy Kč. V obchodu s chemickými výrobky se schodek prohloubil o 13,6 miliardy korun, u potravin o 1,9 miliardy Kč.

České republice se dařilo vyvážet do zemí Evropské unie, naopak se zeměmi mimo EU skončila obchodní bilance schodkem. "Z teritoriálního hlediska byl přebytek obchodní bilance se státy EU vyšší o 71,7 miliardy korun, zatímco se státy mimo EU schodek obchodu vzrostl o 25,4 miliardy Kč," uvedl ČSÚ.

Klesl deficit obchodu s Ruskem o 28,3 miliardy korun, přebytek v obchodě se Slovenskem se zvýšil o 23,8 miliardy Kč. Přebytek obchodní bilance se meziročně zvýšil i s Německem, Velkou Británií, Polskem, Itálií a Francií. Přechodem z pasiva do aktiva se zlepšila bilance obchodu s Norskem. Schodek obchodu s Čínou se prohloubil o 51,5 miliardy korun, deficit narostl také v obchodu s Japonskem, Irskem a Thajskem. Snížil se přebytek obchodu s Rakouskem a přechodem z aktiva do pasiva se zhoršila obchodní bilance se Spojenými státy.

V samotném loňském prosinci se zvýšil vývoz meziročně o 5,2 procenta a dovoz o 3,6 procenta. Tempo růstu vývozu bylo nejnižší od dubna 2006, tempo růstu dovozu od července 2005. Obrat zahraničního obchodu byl ve srovnání s ostatními měsíci loňského roku nejnižší, výsledky ale ovlivnil nižší počet pracovních dní.

Se státy EU v prosinci kladné saldo meziročně vzrostlo o 6,4 miliardy korun, se státy mimo EU se schodek zvýšil o 3,8 miliardy Kč.

Příznivý vliv na vývoj bilance měl opět přírůstek aktiva v obchodě se stroji a dopravními prostředky. Přechodem z pasiva do aktiva se zlepšila bilance obchodu s polotovary a materiály i surovinami. Deficit se snížil v obchodě s potravinami a živými zvířaty, naopak přebytek klesl u průmyslového spotřebního zboží. Deficit se prohloubil v obchodě s chemickými výrobky, minerálními palivy a nápoji a tabákem.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK