VERZE 2-BCPP jedná s dalšími firmami o duální kotaci

05.02.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


(přidává podrobnosti,...

...citace)

Pražská burza jedná s dalšími firmami, jež mají velké aktivity v Česku, o duální kotaci jejich akcií, ale žádná z nich se zatím definitivně nerozhodla, uvedl na úterní tiskové konferenci generální ředitel Petr Koblic.

Konkrétní jména uvažovaných společností Koblic nesdělil.

V úterý se na českém akciovém trhu začaly obchodovat akcie společnosti Vienna Insurance Group <VIGRsp.PR>, majitele pojišťovny Kooperativa.

Své akcie zde také v minulých letech umístily rakouská Erste Bank <ERST.VI> <ERSTsp.PR>, vlastník České spořitely, firma Central European Media Enterprises <CETV.O> <CETVsp.PR> ovládající televizi Nova, nebo developerská společnost Orco Property Group <ORCO.PA> <ORCOsp.PR>.

"Jsou tu další tři nebo čtyři firmy..., které o této příležitosti vědí, ale prozatím nedošly k rozhodnutí. Vědí o tom, že je to jednoduché, že to má public relations hodnotu, ale zatím to nepovažují za svou prioritu," řekl Koblic.

Podle šéfa burzy také nelze v dohledné době čekat uvedení nějaké primární emise (IPO) na český burzovní parket kvůli negativní globální náladě vůči akciím.

"Trh primárních emisí se v podstatě zastavil po celé Evropě, nikde se IPO nedělají. Samozřejmě každá taková zásadnější krize trh IPO na chvíli ochromí," řekl Koblic.

Své plány například odsunula společnost New World Resources, vlastník ostravských dolů OKD. Ta chtěla původně kotovat akcie do konce loňského roku.

Akcie rakouské pojišťovací skupiny VIG vstoupily na pražskou burzu s otevíracím kursem 1404 korun. V 10:20 se obchodovaly na 1420 korunách, se ziskem 1,1 procenta proti otevření, zatímco index pražské burzy PX <.PX> vlivem globální negativní nálady ztrácel 0,34 procenta.

Koblic dále uvedl, že od konce března by měly být akcie VIG součástí indexu PX, o jejich zařazení se rozhodne 29.února.

[PRAHA/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK