Euro prohlubuje ztráty po slabém PMI eurozóny

05.02.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


Euro v úterý prohlubovalo ztráty a vůči dolaru ubíralo téměř 1 procento poté, co překvapivě slabá data ze sektoru služeb eurozóny posílila tlak...

...na Evropskou centrální banku (ECB), aby snížila sazby, a pomohla tak ekonomickému růstu.

V 11:20 euro ztrácelo 0,9 procenta na 1,4690 dolaru <EUR=>, respektive 0,2 procenta na 157,83 jenu <EURJPY=>.

Dolarový index <.DXY>, měřítko síly vůči koši hlavních měn, rostl o 0,77 procenta na 75,948 bodu, zatímco dolar přidával 0,7 procenta na 107,44 jenu <JPY=>.

Pozornost trhu se přesunuje na čtvrteční měnová rozhodnutí Bank of England a Evropské centrální banky (ECB). Investoři věří, že údaje ze sektoru služeb přinutí ECB, aby zjemnila tvrdý postoj k inflaci, zaostřila na ekonomický růst a přiblížila načasování prvního snížení sazeb.

Úterní data ukázala, že aktivita služeb v eurozóně v lednu zpomalila růst na nejnižší úroveň od července 2003 [ID:nSCH532496]. Z oddělené zprávy vyplynulo, že v Německu tento ukazatel poprvé po čtyřech a půl letech klesl [ID:nSCH533455].

"Z odstupu je vidět, že sektor služeb v Evropě zpomaluje. Jakožto důležitý komponent ekonomického růstu je to samozřejmě významné a (prezident ECB Jean-Claude) Trichet to možná bude muset na své čtvrteční tiskové konferenci zohlednit," uvedlo oddělení strategie firmy Calyon.

Trhy s futures čekají, že ECB do třetího kvartálu sníží sazby o 50 bazických bodů, a vidí pravděpodobnost 50 na 50, že do konce roku sazby klesnou o dalšího čtvrt procentního bodu.

BoE by měla podle odhadů analytiků snížit sazby na 5,25 procenta, což by znamenalo druhý takový krok za poslední tři měsíce.

PROTINOŽCI POSILUJÍ

Australský dolar umazával ztráty poté, co tamní centrální banka zvedla úrokové sazby na 11letý vrchol a naznačila možnou potřebu dalšího utahování měnové politiky.

Centrální banka Austrálie zvedla sazby o čtvrt procentního bodu na 7,0 procenta a uvedla, že k udržení inflace pod kontrolou by bylo zapotřebí významné zpomalení ekonomického růstu. Obchodníci si to vyložili jako náznak, že by sazby mohly ještě stoupnout.

Australský dolar rostl o 0,5 procenta na 97,40 jenu <AUDJPY=>.

[LONDÝN/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK