VERZE 2-Růst aktivity služeb EMU se v lednu téměř zastavil

05.02.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


(přidává komentáře analytiků, podrobnosti, reakci...

...trhu)

Růst sektoru služeb eurozóny v lednu nečekaně prudce zpomalil, ukázal úterní průzkum, jenž tak ještě prohloubil obavy z recese 15členného bloku.

Tři ze čtyř největších ekonomik eurozóny vykázaly pokles aktivity sektoru, způsobený hlavně finančními službami. Růst v uplynulém měsíci zaznamenala pouze Francie.

Euro <EUR=> po zprávě prudce oslabilo k dolaru a ceny státních dluhopisů v eurozóně vyskočily, neboť údaje podle analytiků zvyšují tlak na Evropskou centrální banku, aby zmírnila svůj přísný postoj k měnové politice.

Lednový index nákupních manažerů (PMI) v průzkumu skupiny RBS/NTC Economics klesl na 50,6 bodu z prosincových 53,1 bodu, znatelně více oproti původnímu rychlému odhadu i průměrné předpovědi ekonomů 52,0 bodu. Přiblížil se též nebezpečně blízko hranici 50 bodů, jež odděluje růst od kontrakce v odvětví.

Výsledek navíc značí pokles indexu na čtyřapůlleté minimum a propad hluboko pod nejnižší odhad 51,7 bodu mezi ekonomy oslovenými Reuters.

Ne všichni analytici však začali bít na poplach.

"Míra toho zpomalení je docela překvapivá," řekl ekonom Guillaume Menuet z Merrill Lynch.

"Budeme si muset počkat, co nám ukážou čísla za únor," dodal s tím, že by se index ještě mohl zotavit a je předčasné předpokládat "scénář soudného dne".

Jacques Cailloux, hlavní ekonom pro eurozónu z RBS, jež se na průzkumu také podílí, naopak míní, že v únoru aktivita v dominantním sektoru služeb eurozóny klesne a její zotavení není "v dohledné době" pravděpodobné.

NTC upozornila, že předběžné údaje byly sesbírány v období od 11. do 22.ledna, kdežto konečné údaje zahrnují odpovědi shromážděné až do 28.ledna. To již pokrývá období divokých výprodejů na akciových trzích, které vedly k lednovému propadu evropského indexu Stoxx50E <.STOXX50E> o 14 procent, nejhoršímu výkonu za první měsíc roku v jeho historii.

Sektor služeb zpomalil i navzdory zvýšení PMI v průmyslu na 52,8 bodu z 52,6 bodu za prosinec. To značí největší rozdíl ve vývoji obou indexů od roku 2006, kdy aktivitu ve službách nakoplo fotbalové mistrovství světa.

DILEMA ECB

Prudké lednové zpomalení aktivity ve službách komplikuje úsilí ECB o vyvážení hrozby, že se zpomalení ekonomického růstu zvrtne v recesi, proti riziku vyšší inflace.

"Z krátkodobého hlediska si nemyslím, že (ECB) své hodnocení změní: holubice budou zdůrazňovat rizika na dolní straně růstu a jestřábi si najdou munici pro argumenty, že jsme stále pod silným inflačním tlakem," řekl Gilles Moec, ekonom z Bank of America v Londýně.

Průzkum Reuters z minulého týdne ukázal, že ekonomové přiblížili očekávané snížení hlavní úrokové sazby ze současných 4,0 procenta již na druhé čtvrtletí proti dříve předpokládanému druhému pololetí, přičemž druhý pokles sazeb vidí do konce roku.

Americká centrální banka (Fed) minulý týden snížila úrokové sazby o půl procentního bodu poté, co je pouhých osm dní předtím mimořádně srazila hned o 75 bazických bodů. Fed se tak usilovně snaží zarazit zpomalení ekonomiky, zasažené propadem tamního trhu s bydlením a globální úvěrovou tísní.

[LONDÝN/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK