MF zrušilo výběrové řízení na rozpočtový systém,vypíše nový tendr

05.02.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 5. února (ČTK) - Ministerstvo financí zrušilo zadávací řízení na vybudování Integrovaného rozpočtového systému, který je součástí projektu Státní pokladny. ČTK to dnes řekl mluvčí ministerstva Ondřej Jakob. Podle něj MF vypíše v co nejkratší době nové výběrové řízení; vítěz by měl být znám ještě letos. Budování Státní pokladny, jež by mělo stát 2,5 miliardy korun, se stalo v poslední době terčem kritiky například i poslanců.

"Ministerstvo financí v žádném případě v novém zadání nepoužije formu soutěžního dialogu," upozornil dnes úřad. Tuto formu využil jako novinku předchozí ministr financí Vlastimil Tlustý.

"Systém soutěžního dialogu, který ministr financí Miroslav Kalousek převzal, se v průběhu procesu stále více a více ukazoval jako problematický nástroj ideálního výběru," uvedlo dnes ministerstvo.

Soutěžní dialog se může využívat u technicky složitých zakázek, během nichž si má zadavatel v diskusi zakázku vyjasnit. Z dialogu by mělo vyplynout, co je vůbec technicky možné a co vlastně chce zadavatel koupit. Stále by to měl být pouze obecný popis zakázky.

Na základě nedostatků, na které upozorňoval Kontrolní výbor Poslanecké sněmovny i Úřad na ochranu hospodářské soutěže, je podle MF nejčistším řešením současní zadávací řízení zrušit a vypsat nové výběrové řízení na Centrální účetní systém a Rozpočtový informační systém současně jako jeden celek. O zrušení tendru se spekulovalo v tisku již několik dnů.

Na ÚOHS se obrátilo v předchozích měsících několik nespokojených počítačových firem, které se soutěže účastnili.

Integrovaný rozpočtový systém měl podle dřívějších informací fungovat od července 2008. V jeho rámci se bude připravovat a aktualizovat státní rozpočet. Důležitá bude v systému podle MF průběžná aktualizace dat, která umožní okamžitý přehled o rozpočtu a jeho plnění.

Celý projekt Státní pokladny by měl být kompletně hotov a spuštěn v roce 2010. Součástí systému budou centrální účetní systém, systém pro řízení státního dluhu a systém pro platební styk, který již funguje a je propojen s ČNB. Vypsáním nového výběrového řízení se ovšem zřejmě celý proces o několik měsíců opozdí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK