Na Plzeňsku vzniklo 17 vývojových center, poslední postaví Marbes

05.02.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Plzeň 5. února (ČTK) - V Plzeňském kraji vzniklo v minulých pěti letech 17 nových výzkumných a vývojových středisek za miliardu korun. Nejnovější vybuduje v Plzni ryze česká společnost Marbes consulting, která tam bude vyvíjet specializovaný software potřebný pro správu podniků. ČTK to dnes sdělila Lucie Králová, mluvčí agentury CzechInvest, která se finančně podílela na budování všech 17 technologických center.

"Zaměstnáme 20 nových lidí a investice do založení centra a do jeho provozu dosáhnou jen za první dva roky minimálně 12 milionů korun," řekl výkonný ředitel Marbes consulting s.r.o. Petr Vybíral. Firma získá od CzechInvestu 56 pro procent dotací z programu pro podporu technologických center a strategických služeb. Zatím ho využilo 44 českých společností. "Nové centrum vybudujeme přestavbou staršího objektu. Čekali jsme na dotace, které nám byly schváleny před několika dny," řekl Vybíral.

Marbes, který má nyní 55 lidí, většinou programátorů, funguje v Plzni už deset let. Původně se zaměřoval na software pro státní správu a samosprávu. Podnikům a firmám se se začal věnovat později. Jeho loňský obrat bude kolem 77 milionů korun, meziročně o 23 milionů vyšší.

"Plzeňský kraj je mezi společnostmi, které se zabývají výzkumem a vývojem nebo sofistikovanými službami, stále populárnější," uvedla ředitelka CzechInvestu Alexandra Rudyšarová. Podniky do nich investují 1,142 miliardy korun a práci v nich postupně najde přes 2400 lidí. Další projekty i pracovní místa vznikají díky navazujícím investicím.

V kraji podle ředitelky velmi dobře funguje spolupráce Západočeské univerzity a místními podniky. Praxi nebo částečné úvazky často firmy studentům nabízejí už od prvních ročníků a spolupráce se vyvíjí i v oblasti výzkumu a vývoje. Také Marbes chce hledat talenty na univerzitě. "Hlavním důvodem pro založení centra je vyvinout vlastní produkt - informační systém, který bude pokrývat oblast prodeje zboží a služeb," dodal Vybíral.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK