EK chce zpřehlednit pravidla pro kosmetiku, firmy tím prý ušetří

05.02.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 5. února (zpravodaj ČTK) - Evropská komise dnes v rámci boje za snížení administrativní zátěže kladené na evropské firmy navrhla zjednodušit normy týkající se bezpečnosti kosmetických výrobků. Jde třeba o zpřehlednění pravidel pro zavádění nových produktů, které by mělo podle EK snížit administrativní náklady podniků až o 50 procent, avšak ruku v ruce se zajištěním jejich bezpečnosti pro spotřebitele.

V EU platí jedna směrnice, která se bezpečnostní kosmetických výrobků - například zubních past, krémů na opalování či čistících prostředků - nyní přímo zabývá. Avšak ta je do národních legislativ převáděna 27 různými normami čítajícími přes 3500 stran. EK proto chce vše shrnout do jedné unifikované normy.

"Zákon o kosmetických výrobcích je příkladem toho, jak nějaká unijní norma může být 'vyzrálá' k zjednodušení," prohlásil komisař pro průmysl Günter Verheugen. Dokument pochází z roku 1976. Od té doby však prošel řadou úprav, takže má přes pět desítek různých doplnění, která však často používají odlišnou terminologii. I sama komise s nadsázkou uznala, že jde tak trochu o "slátaninu".

Evropské firmy vyrábějící kosmetiku, kterých je přes 3000, patří v tomto oboru k lídrům světového trhu. Unijní trh s kosmetickými produkty dosahuje přibližné hodnoty asi 65 miliard eur ročně (přes 1,6 bilionu korun) a přímo či nepřímo je na něj navázáno na 350.000 pracovních míst.

Před několika dny EK uvedla, že "čistka" v nepřehledných a často navzájem se suplujících nebo už zbytečných nařízeních EU by firmám ušetřila až půl miliardy eur (13 miliard korun). Boj zbytečné administrativě EK vyhlásila v roce 2005. Zatím bylo zrušeno asi 300 různých legislativních aktů. To přitom odpovídá zhruba 5000 z asi 95.000 stránek, které všechna nařízení a opatření zahrnují, tedy zhruba pěti procentům.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK