Tržby skupiny Kofola loni stouply o 15 pct na 4,5 miliardy Kč

05.02.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Ostrava 5. února (ČTK) - Skupina tuzemského výrobce nealkoholických nápojů Kofola loni ve střední Evropě utržila 4,553 miliardy korun, což je v porovnání s rokem 2006 nárůst o 15,3 procenta. V České republice tržby vzrostly o 32,2 procenta na 3,035 miliardy korun. Sdělila firma.

"Zvedli jsme prodeje výrobků ve všech kategoriích. Za nárůstem stojí především rozšiřování a inovace produktového portfolia. Ze strategických kroků pro nás bylo velmi důležité zahájení fúze s polskou nápojářskou firmou Hoop. Proces slučování pokračuje podle plánu a bude završen na přelomu dubna a května," komentuje uplynulý rok finanční ředitelka skupiny Simona Nováková.

Investiční výdaje skupiny v roce 2007 přesáhly 670 milionů korun. Předloni podle dřívějších výdajů skupina investovala 300 milionů korun. Kofola loni celkově zaměstnávala 1370 lidí, což je porovnání s rokem 2006 nárůst o desetinu. Limonáda Kofola, která je vlajkovou lodí nápojářské firmy, zaujímá z hlediska objemu prodejů druhé místo na českém trhu kolových nápojů. Loni podle průzkumu agentury AC Nielsen dosáhla tržního podílu 25 procent, uvedla Kofola.

Kofola je podle výše tržeb trojkou na českém trhu (za firmami Coca Cola a Karlovarské minerální vody) a patří k nejvýznamnějším výrobcům nealkoholických nápojů ve střední Evropě. Firma vznikla v roce 1993 privatizací sodovkárny Nealko Olomouc. Působí v Česku, na Slovensku, v Polsku a Maďarsku, exportuje však i do dalších zemí. Dceřiné společnosti řídí a.s. Kofola Holding se sídlem v Ostravě. Firmu vlastní řecká rodina Kostase Samarase.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK