První obchodní den emise Vienna Insurance Group

05.02.2008 | , Burza cenných papírů Praha
Tiskové zprávy


Dnes úspěšně proběhl první obchodní den s novou emisí akcií VIG ISIN AT0000908504, která se stala v letošním roce prvním přírůstkem na hlavním trhu Burzy cenných papírů Praha. Emise zahájila obchodování v elitním segmentu SPAD s kurzem 1.404 Kč.

Závěrečná hodnota činila 1.408 Kč. Oproti středu povoleného rozpětí (1.393 Kč) – tedy hodnoty, se kterou byla emise naváděna do obchodního systému burzy – si v průběhu prvního obchodního dne připsala 1,08 %. Celkový objem obchodů činil 17,2 mil. Kč.

„Aktivita obchodování odpovídá mému očekávání. Je třeba si uvědomit, že prozatím je na domácím trhu rozptýleno jen velmi malé množství akcií. To se však bude s přibývajícím časem zlepšovat. Emise VIG má rozhodně potenciál být v první polovině pomyslného žebříčku obchodovaných společností ve SPAD“ říká Petr Koblic, generální ředitel Burzy cenných papírů Praha

Pro obchodování ve SPAD stanovil výbor pro burzovní obchody standardní množství cenných papírů (lot) na 500 kusů a maximální dovolené rozpětí kotace (spread) ve výši 20 Kč. Činnost tvůrce trhu vykonávají od prvního dne společnosti Atlantik finanční trhy, a.s., Česká spořitelna, a.s., FIO, burzovní společnost, a.s. a Patria Finance, a.s. Obchody je možné rovněž uzavírat v rámci automatických obchodů.

Burza cenných papírů Praha počítá se zařazením emise VIG do hlavního indexu PX. Nejbližší možná příležitost pro tento krok se naskýtá 25. března 2008, kdy vchází v platnost aktualizovaná báze indexu. Revidovat bázi indexu PX je možné pouze v rámci periodických aktualizací, a to vždy první burzovní den následující po třetím pátku v měsících březnu, červnu, září a prosinci.

Autor článku

Tisková zpráva  

Články ze sekce: Tiskové zprávy