SOUHRN-ISM vydal data dříve kvůli "obecnému komentáři"

05.02.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


NEW Americký Institut řízení zásob (ISM) v úterý vydal lednový index aktivity ve službách, jenž vykázal šokující propad, v předstihu proti plánu...

...v obavách, že údaje mohly být z nepozornosti zveřejněny už dříve.

"Včera večer nás kontaktoval jednotlivec, který si uvědomil, že byl vysloven jeden velmi, velmi obecný komentář, a jakmile to řekli - ačkoli nevěděli, zda si to uvědomila druhá strana -, uvědomili si, že mohly být prozrazeny informace," řekla Andrea Waasová, viceprezidentka ISM zodpovědná za vztahy s veřejností.

"Probrali jsme to a rozhodli se, že bychom měli zprávu zveřejnit dříve čistě pro případ, že by si druhá strana uvědomila, že bylo něco prozrazeno," vysvětlila Waasová v telekonferenčním hovoru.

Waasová dodala, že osoba, která učinila onen obecný komentář, je jedním z "velmi, velmi mála lidí, kteří mají údaje k dispozici a pracují na jejich zveřejnění".

Index aktivity Spojených států ve službách, zveřejněný již ve 14:55 SEČ oproti tradičnímu termínu 16:00, nečekaně sletěl na 41,9 bodu z prosincových 54,4 bodu - hluboko pod odhady ekonomů, na nejnižší úroveň od recese v roce 2001 a nejostřeji za dobu sledování indexu.

"Recese vskutku přišla," řekla Jane Caronová, hlavní ekonomická stratéžka ze společnosti Dwight Asset Management.

Hranice 50 bodů odděluje celkový růst od poklesu v sektoru, který tvoří 80 procent ekonomiky Spojených států. Akcie na Wall Street <.DJI> <.SPX> <.IXIC> v první části seance klesaly až o 2 procenta, zatímco evropské burzy ještě prohloubily předchozí ztráty na více než 3 procenta.

Dílčí index zaměstnanosti ISM sklouzl na 43,9 bodu z 51,8 bodu, a dal tak za pravdu zprávě o nezaměstnanosti z minulého týdne. Ta ukázala, že v lednu ve Spojených státech poprvé po čtyřech letech ubylo pracovních míst. Ukazatel nových objednávek spadl na 43,5 bodu z prosincových 53,9 bodu.

"Je to další znaménko recese na radarové obrazovce," řekl ekonom Cary Leahy z firmy Decision Economics v New Yorku.

[YORK/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK