PPF již neplánuje vytvoření univerzální bankovní skupiny v Rusku

05.02.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 5. února (ČTK) - Skupina PPF již neplánuje v Rusku vytvoření univerzální bankovní skupiny. Po podrobné analýze trhu se rozhodla, že účinnější strategií pro Rusko bude samostatný rozvoj větve drobného bankovnictví v Home Credit & Finance Bank a podnikového bankovnictví v Nomos Bank, potvrdil ČTK informaci serveru iDnes.cz mluvčí PPF Alexej Bechtin. Spojením měla vzniknout jedna z deseti největších bank v Rusku.

"Jde o změnu strategie, forma spolupráce bude jiná, než se původně předpokládalo," řekl šéf komunikace PPF Jiří Hájek. Profil Home Credit & Finance Bank prý totiž příliš neodpovídá původně ohlášené struktuře transakce. "Proto jsme přesunuli podíl v Nomos Bank ze struktury Home Credit B.V. bezprostředně pod PPF Group," uvedl Bechtin.

PPF prý pokračuje v intenzivních jednáních s akcionáři Nomos Bank o budoucí angažovanosti v bance jako finanční investor vlastnící významný minoritní podíl. V tuto chvíli skupina PPF vlastní 17,69 procenta akcií Nomos Bank a v budoucnu předpokládá zvýšení své účasti na úroveň významného minoritního podílu. Zvýšení podílu skupiny PPF v Nomos-bank podléhá schválení příslušných ruských regulátorů a očekává se v první polovině roku 2008, dodal Bechtin.

PPF získala pětiprocentní podíl v Nomos Bank v září, dalších téměř sedm procent získala v prosinci 2007. Skupina má povolení ruských úřadů na koupi 100 procent banky. Její nynější většinoví vlastníci a PPF původně slibovali na podzim zveřejnit informaci o novém společném holdingu, rozhovory ale údajně nebyly příliš úspěšné.

Nomos Bank patří mezi třicítku největších bank v Rusku. Spravuje majetek za zhruba 100 miliard korun. Ovládá ji skupina podnikatelů v čele s petrohradským byznysmenem Alexandrem Nesisem.

Home Credit & Finance Bank, působící v Rusku od roku 2000, je významným hráčem na ruském trhu spotřebitelského úvěrování. Holdingová společnost Home Credit B.V., která je registrovaná v Nizozemsku, patří do skupiny PPF. Jejím hlavním akcionářem je Petr Kellner. Home Credit patří k předním firmám na poli spotřebitelského financovaní také v Česku, na Slovensku, v Kazachstánu a koncem roku začala společnost poskytovat půjčky také v Číně.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK