ČSOB Pojišťovna vyplatila klientům čtyři miliardy korun

06.02.2008 | , ČSOB Pojišťovna
Tiskové zprávy


Bezmála čtyři miliardy korun získali od ČSOB Pojišťovny její klienti na pojistných plněních za rok 2007. Přes 2,1 miliardy korun z této sumy připadá na životní pojištění, pojistné události z neživotního pojištění představují více než 1,8 miliardy korun.

Oproti roku 2006 se loni celkové náklady na pojistná plnění zvýšily o 11 procent, což obnáší téměř 400 milionů korun.

Výrazně, o více než 16 procent, loni vzrostly náklady na pojistná plnění z končících životních pojištění. „Souvisí to s tím, že klienti uzavírají životní pojištění na stále vyšší částky,“ vysvětlil člen představenstva a ředitel divize životního pojištění ČSOB Pojišťovny Karel Svoboda. Za jednu pojistnou událost ČSOB Pojišťovna loni vyplatila v průměru 25 600 korun, zatímco o rok dřív to bylo necelých 20 000 korun.

V neživotním pojištění se více než dvě třetiny výplat týkaly pojistných událostí souvisejících s motorovými vozidly. Jejich podíl na celkových pojistných plněních přitom v posledních letech zřetelně stoupá. „Tento trend logicky souvisí s rychlým nárůstem počtu vozidel, která jsou u nás pojištěna,“ řekl Michal Kaněra, člen představenstva a ředitel divize neživotního pojištění ČSOB Pojišťovny. Jen za loňský rok vyplatila ČSOB Pojišťovna za škody z povinného ručení 645 milionů korun a podíl tohoto pojištění na celkových plněních vzrostl na více než 35 procent. Ještě v roce 2004 přitom činil pouze 26 procent. Dalších více než 625 milionů korun poukázala loni ČSOB Pojišťovna motoristům za škody z havarijního pojištění.

Z hlediska živelních škod (kromě požárů) byl rok 2007 pro klienty ČSOB Pojišťovny relativně příznivější než rok 2006, a to i přesto, že loni v lednu postihla republiku největší větrná kalamita posledních desetiletí – orkán Kyrill. Z pojistných událostí, které vznikly loni v souvislosti s řáděním živlů, ČSOB Pojišťovna vyplatila nebo ještě vyplatí 86,7 milionu korun (z čehož až 71 milionů se týká škod z orkánu Kyrill). V roce 2006 byla pojistná plnění za živelní škody zhruba dvojnásobná a dosáhla 186,5 milionu korun.

Likvidátoři ČSOB Pojišťovny vyřídli v loňském roce přes 139 tisíc pojistných události, z nichž více než 82 tisíc se týkalo životního pojištění a téměř 56 tisíc neživotního pojištění.
 

Autor článku

Tisková zpráva  

Články ze sekce: Tiskové zprávy