Electrolux ve 4.kvartále mírně zvedl jádrový zisk

06.02.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


Electrolux <ELUXb.ST> ve středu vykázal jádrový zisk za čtvrtý kvartál nad očekáváním trhu a předpověděl, že letošní provozní zisk bude...

...kopírovat výsledek z loňského roku. Tento výhled je však podle firmy nejistý.

Světová dvojka na poli bílého zboží uvedla, že provozní zisk po očištění o mimořádné položky mírně stoupl na 2,01 miliardy švédských korun ze 2,00 miliardy před rokem. Analytici oslovení Reuters čekali v průměru výsledek 1,74 miliardy korun.

Výrobce vysavačů, praček, ledniček a mrazniček oznámil, že jeho tržby lehce klesly na 27,64 miliardy korun z 27,89 miliardy před rokem. Tím nedosáhly na 27,83 miliardy odhadovaných trhem.

Vlastník značek AEG a Zanussi navrhl za rok 2007 zvednout dividendu na 4,25 koruny na akcii ze 4,00 koruny za rok 2006. Trh v průměru čekal za loňský rok dividendu 4,17 koruny.

Electrolux uvedl, že významná nejistota v globální ekonomice činí předpovědi na letošní rok obtížnými.

"Pokud letos vykáže evropská poptávka po spotřebičích pomalý růst a tržní poptávka v Severní Americe zaznamená mírně negativní vývoj, náš výhled na rok 2008 je, že provozní zisk by měl po odečtení položek ovlivňujících srovnatelnost kopírovat rok 2007," uvedla firma.

Švédská společnost také očekává, že letošní plánované představení jména Electrolux jako přední značky domácích spotřebičů v Severní Americe bude mít kvůli značným nákladům na počáteční marketing negativní dopad na celoroční výsledky.

Whirlpool <WHR.N>, světová jednička v branži, vykázal v úterý nečekaně silné výsledky tváří v tvář propadu poptávky ve Spojených státech, a jeho akcie zavřely o 10,3 procenta výš.

Whirlpool letos očekává slabší poptávku ve Spojených státech a v Evropě, ale silnější tržby na rozvíjejících se trzích.

[STOCKHOLM/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK