Jen s pádem asijských akcií roste k dolaru i euru

06.02.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


Jen ve středu rostl vůči dolaru a euru, když masivní výprodej na asijských akciových trzích poznamenal chuť riskovat a snížil poptávku po carry...

...obchodech.

V 10:40 ztrácel dolar 0,5 procenta na 106,26 jenu <JPY=>. Americká měna se v úterý prodávala poté, co hrozivý výsledek indexu aktivity v sektoru služeb ve Spojených státech poslal ke dnu akcie na Wall Street.

Index se v lednu zřítil na nejnižší hodnotu od recese v roce 2001, a posílil tak obavy, že ekonomika zpomaluje navzdory tomu, že centrální banka (Fed) prudce srazila úrokové sazby.

Euro oslabovalo o 0,7 procenta na 155,26 jenu <EURJPY=>, respektive o 0,2 procenta na 1,4611 dolaru <EUR=>.

V carry obchodech investoři půjčkami v nízkoúročené japonské měně financují investice do aktiv s vyšším úrokovým výnosem. Takové obchody jsou zranitelné, když klesají akciové trhy a roste cenová volatilita.

Vzestup jenu byl však tlumený v poměru k rozsahu pádu akcií - asijské burzy ztratily kolem 5 procent. Investoři čekají na to, jak efektivní bude snížení úrokových sazeb ve Spojených státech, celkem o 225 bazických bodů, zaměřené na podporu tamní ekonomiky.

Analytici také uvedli, že balík fiskálních stimulů, jejž navrhl prezident George W.Bush, by mohl omezit rozsah zpomalení amerického hospodářství.

"Trhem dnes hýbá omezování rizika," řekl David Pais, devizový stratég u Citigroup. "Uvolňování Fedu a fiskální stimuly už jsou tu, takže je to zlé, ale investoři si nejsou jistí, jak zlé to ještě bude. Makroekonomická politika může působit jako stabilizátor."

[LONDÝN/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK