ČNB zahajuje měnové jednání, čeká se zvýšení sazeb

07.02.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


Měnové zasedání bankovní rady České národní banky (ČNB) ve čtvrtek začalo. Trh očekává, že banka zvýší úrokové sazby o čtvrt procentního bodu...

...kvůli rostoucím inflačním tlakům.

Celkem 15 ze 16 analytiků v průzkumu Reuters předpovědělo, že dvoutýdenní repo sazba stoupne na 3,75 procenta, kde byla naposledy před šesti lety.

"Takový výsledek však rozhodně není hotovou věcí. Pětiprocentní posílení koruny proti euru od zveřejnění poslední prognózy je silným protiargumentem zvyšování sazeb a slábnoucí světová ekonomika přidává obrovský otazník," uvedla Raiffeisenbank ve středečním komentáři pro klienty.

"Nicméně obava z rostoucích inflačních očekávání pod vlivem akcelerující současné inflace pravděpodobně tentokrát v hlavách centrálních bankéřů převáží," dodala banka.

Centrální banka loni zvedla kvůli výhledu stoupající inflace a silné domácí spotřebě sazby čtyřikrát, naposledy koncem listopadu.

ČNB jako obvykle nestanovila přesnou hodinu pro zveřejnění zprávy o nastavení úroků, oznámení většinou publikuje krátce po poledni.

Tisková konference po zasedání bankovní rady začne v 15:30.

Po měnovém zasedání ČNB zveřejní novou inflační prognózu a poprvé v historii i předpokládanou trajektorii úrokových sazeb.

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE ČLENŮ RADY NA [ID:nVOD729366]

[PRAHA/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK