Unilever předčil odhady růstem tržeb za Q4 o 6 pct

07.02.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


Výrobce spotřebního zboží Unilever ve čtvrtek překonal odhady trhu zvýšením jádrových tržeb za čtvrtý kvartál o 6,1 procenta a vydal optimistický...

... výhled růstu pro letošní rok na horní hranici vlastního dlouhodobého cíle v rozpětí 3 až 5 procent.

Zklamání však přinesly plánované letošní odkupy akcií za "nejméně" 1,5 miliardy eur, v podobné výši jako loni, které zchladily naděje na vyšší návratnost hodnoty akcionářům. Akcie společnosti v 11:40 klesaly o 2,3 procenta.

Britsko-nizozemská skupina <ULVR.L> <UNc.AS>, mezi jejíž čtyři stovky značek patří například Lipton, Dove, Hellmann's či Knorr, uvedla, že pozoruje známky zpomalení v některých oblastech činnosti ve Spojených státech. Tento vývoj ovšem kompenzoval živější růst v jiných částech světa.

Analytici uvedli, že sebejistota Unileveru u výhledu na letošní rok je "pěkně agresivní" na pozadí rostoucích vstupních nákladů a oslabující spotřebitelské důvěry.

"Zůstáváme obezřetní vůči roku 2008, ale náš nedávný pocit, založený na slabých výsledcích ve Spojených státech z minulého týdne, že se problémy objeví dříve (ve čtvrtém kvartále), se nepotvrdil," řekl analytik John Parker z Deutsche Bank.

Čtvrtletní růst tržeb o 6,1 procenta výrazně překonal odhady analytiků v rozmezí 4,0 až 5,6 procenta při průměru 5,1 procenta. Za celý loňský rok tržby stouply o 5,5 procenta, rovněž nad odhady trhu.

Unilever dodal, že celoroční zisk z běžné činnosti na akcii vzrostl téměř v souladu s očekáváním o 12 procent na 1,32 eura. Celoroční provozní marže se zlepšila o 0,2 procentního bodu na 13,1 procenta.

[LONDÝN/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK