Evropské burzy padají o 2 pct po zasedání BoE, ECB

07.02.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


Evropské burzy ve čtvrtek odpoledne prohloubily ztráty po všeobecně očekávaném rozhodnutí o snížení sazeb Bank of England (BoE) a po zprávě o...

...nečekaně slabých tržbách amerického řetězce Wal-Mart Stores <WMT.N>

Index panevropských blue chips FTSEurofirst 300 <.FTEU3> ve 14:07 klesal o 2,28 procenta na čerstvé dvoutýdenní dno 1291,85 bodu.

Evropská centrální banka (ECB) podle očekávání ponechala klíčovou úrokovou sazbu pro refinanční operace na 4,0 procenta.

Britská centrální banka ještě předtím snížila úrokové sazby o čtvrt procentního bodu na 5,25 procenta ve snaze podpořit ekonomiku s odkazem na slábnoucí poptávku a neutuchající zmatky na finančních trzích.

BoE upozornila, že inflační rizika stále zůstávají předmětem obav. Dodala, že určitého zpomalení ekonomického růstu bylo v každém případě třeba, aby se inflace vrátila ve střednědobém horizontu na cílovou úroveň.

"Ekonomická důvěra rychle klesá a růst britské ekonomiky letos zřejmě čeká výrazné zpomalení. Bank of England skončila daleko za křivkou uvolňování politiky a vinny jsou zcela její obavy z inflace," uvedli analytici Bear Stearns.

Wal-Mart Stores, největší maloobchodní řetězec světa, vykázal za leden zvýšení srovnatelných tržeb pod odhady Wall Street. Umocnil tak obavy, že zpomalování ekonomiky Spojených států bude taženo i propadem spotřebitelských výdajů.

[PAŘÍŽ/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK