Trichet z ECB drží pevnou protiinflační linii

07.02.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


Evropská centrální banka (ECB) je odhodlána zabránit tomu, aby se krátkodobé vzestupné inflační tlaky protáhly na střednědobé, řekl ve čtvrtek ...

...prezident Jean-Claude Trichet poté, co ECB nezměnila sazby.

"Pevné zakotvení inflačních očekávání ve střednědobé a dlouhodobé perspektivě je pro bankovní radu ECB vzhledem k jejímu mandátu nejvyšší prioritou," řekl Trichet poté, co banka podle očekávání nechala hlavní úrokovou sazbu na 4,00 procenta.

Trichet si podržel tvrdý postoj ohledně cenových tlaků a zdůraznil mandát ECB, podle nějž má dostat inflaci v eurozóně pod 2 procenta z lednových 3,2 procenta.

"Současné krátkodobé vzestupné tlaky na inflaci se nesmějí změnit na střednědobé," řekl Trichet. "Bankovní rada zůstává zaměřena na odvrácení druhotných (inflačních) dopadů a materializace vzestupných rizik pro cenovou stabilitu ve střednědobé perspektivě."

Trichet nicméně připustil, že by eurozónu mohly zasáhnout turbulence z finančního trhu. "S tím, jak pokračuje znovuoživení rizik na finančních trzích, zůstává neobvykle vysoká nejistota ohledně jejich celkového dopadu na reálnou ekonomiku."

Ekonomické fundamenty jsou pevné, ale rizika jsou na spodní straně, dodal Trichet.

ECB opakovaně varovala před druhotnými dopady inflace, obzvlášť ze strany zaměstnanců, kteří kvůli kompenzaci za vysoké ceny energií a potravin stupňují své mzdové požadavky.

Ekonomové ale pochybují, že ECB může ve svých varováních pokračovat. Sílí mezi nimi očekávání, že banka úrokové sazby sníží poté, co je americká centrální banka (Fed) v posledních týdnech srazila o 125 bazických bodů. Většina analytiků nyní čeká pokles sazeb ECB o 25 bazických bodů do poloviny roku.

[FRANKFURT/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK