ČNB v nové předpovědi snížila odhad růstu ekonomiky

07.02.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 7. února (ČTK) - Česká národní banka dnes v nové prognóze snížila stejně jako před několika dny ministerstvo financí odhad růstu ekonomiky v letošním roce. Hrubý domácí produkt by měl letos stoupnout o 4,1 procenta a v roce 2009 o 4,6 procenta. Aktuální prognóza počítá s růstem tržních úrokových sazeb a následně s jejich snížením ještě v roce 2008, řekl novinářům guvernér ČNB Zdeněk Tůma. V předchozí říjnové předpovědi banka odhadovala letošní růst HDP mezi 3,9 až 6,1 procenta a příští rok mezi 4,1 až 7,1 procenta.

Centrální banka dnes zvýšila úrokové sazby o čtvrt procentního bodu, základní sazba tak činí 3,75 procenta. Jednání se zúčastnilo všech sedm členů bankovní rady. Pět z nich hlasovalo pro zvýšení sazeb a dva centrální bankéři hlasovali pro sazby beze změn. Jmenovité hlasování zveřejní ČNB příští v pátek v zápisu z jednání bankovní rady. Česko má stále nejnižší sazby v EU.

Snížení růstu ekonomiky je podle Tůmy důsledkem současného ekonomického vývoje. "Dopad do ekonomického růstu se předpokládá především v letošním roce. Pak by mělo dojít opět ke korekci," uvedl Tůma.

Podle něj je zřejmé, že současné šoky v domácí i světové ekonomice budou mít jen jednorázový charakter. "Mělo by to začít odeznívat a inflace by se měla vracet v horizontu čtyř až šesti čtvrtletí k inflačnímu cíli," uvedl Tůma.

Inflaci tedy centrální banka odhaduje rovněž vyšší než v říjnu. Ve čtvrtém čtvrtletí letošního roku by se měla pohybovat kolem 5,3 procenta a ve druhém čtvrtletí 2009 kolem 2,4 procenta.

Měnově-politická inflace, tedy inflace bez primárních dopadů změny nepřímých daní, zaznamenala také určitý nárůst. "Projevuje se, že jsme ve vrcholné fázi hospodářského růstu, ale nárůst není významný a v delším horizontu je inflační cíl stanoven na dvě procenta a dá se předpokládat, že směřování inflace by mělo být kompatibilní s tímto cílem," uvedl Tůma.

Kvůli inflaci tak prognóza počítá ještě s mírným růstem tržních úrokových sazeb a následně na konci roku s jejich snížením. "V roce 2009 předpokládáme zhruba stabilitu úrokových sazeb," dodal Tůma. Podle něj se ovšem u prognózy musí brát v úvahu, že je generovaná určitým modelem, který je zjednodušením reality. "Není to žádný závazek," dodal. Pravděpodobnost, že se sazby budou do budoucna pohybovat v intervalu 2,7 až 3,8 procenta je zhruba padesátiprocentní, uvedl.

Rizika a nejistoty nové lednové prognózy jsou podle guvernéra poměrně velké a způsobuje je vývoj v české i světové ekonomice. Mezi hlavní nejistoty patří vývoj cen a inflačních očekávání i vývoj americké i evropské ekonomiky. Velkou nejistotou pro další vývoj je kurz koruny, která v posledních dnech opět překonala rekordní hodnoty k euru i dolaru.

Ministerstvo financí ve své makroekonomické prognóze z konce ledna snížilo pro letošní rok odhad růstu ekonomiky na 4,7 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK