SOUHRN-ČNB zvedá sazby, ale další pohyb je nejistý

07.02.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


Česká národní banka (ČNB) ve čtvrtek zvýšila úrokové sazby, aby krotila inflační očekávání v době mimořádně vysokého růstu spotřebitelských cen,...

...další pohyb úroků však může být podle ní oběma směry.

Sedmičlenná bankovní rada podle očekávání zvedla klíčovou dvoutýdenní repo sazbu o čtvrt procentního bodu na 3,75 procenta v návaznosti na novou inflační prognózu [ID:nKRU752337].

Banka uvedla, že nová prognóza je zatížena riziky hovořícími pro vyšší i nižší inflaci a nejistoty jsou větší než obvykle [ID:nVOD553805].

"Záleží na tom, jak se projeví ta rizika, kterým budeme čelit... Je docela dobře možné, že příští pohyb bude směrem nahoru, stejně tak je docela dobře možné, pokud se rizika naplní opačným směrem, že příští směr bude dolů," řekl na tiskové konferenci guvernér Zdeněk Tůma.

Banka však poprvé zveřejnila v rámci prognózy implikovanou trajektorii sazeb, která počítá s jejich poklesem ještě v letošním roce, což trh překvapilo.

Nová prognóza ČNB předpokládá, že ve čtvrtém čtvrtletí bude tříměsíční mezibankovní zápůjční sazba PRIBOR <PRBORECAP> kolem 3,2 procenta v porovnání se čtvrtečními 3,9 procenta.

Úroveň sazeb, již naznačuje prognóza a kterou ČNB v rámci nové komunikační strategie poprvé zveřejnila, však není nijak závazná pro rozhodování bankovní rady o měnové politice.

ŠOKOVANÝ TRH

Trh nejprve reagoval na centrální banku dopoledním posílením koruny na nové historické maximum 25,545 za euro <EURCZK=> v očekávání růstu sazeb, odpolední informace z tiskové konference však měnu oslabily na 25,770 za euro v 17:34.

"Vyznění prezentace ČNB je takové, že růst sazeb končí a ještě v letošním roce by mohlo dojít nejméně ke dvojímu snížení," uvedl Petr Dufek, analytik ČSOB.

Také sazby na peněžním trhu s vyhlídkami uvolňování měnové politiky klesly.

"Informace z tiskové konference jsou pro trh poměrně velkým překvapením, zejména zveřejněná predikce tříměsíční sazby PRIBOR je hodně nízko proti současné křivce," uvedl Dalimil Vyškovský, obchodník Komerční banky na peněžním trhu.

"Reakce trhu byla pochopitelně směrem k nižším sazbám (na peněžním trhu)," dodal.

Centrální banka v nové prognóze počítá s inflací ve čtvrtém čtvrtletí okolo 5,3 procenta.

Za další půlrok by měl letošní cenový šok ustoupit a inflace klesnout k hodnotám kolem 2,4 procenta, tedy bezpečně pod platný tříprocentní inflační cíl a směrem ke dvouprocentnímu cíli stanovenému pro rok 2010.

Výsledky inflace za leden budou zveřejněny v pátek.

Trh počítá, že lednová jednorázová opatření - jako zavedení poplatků u lékaře nebo zdražení energií - v kombinaci s rostoucími cenami potravin pošlou meziroční inflaci na devítileté maximum 6,2 procenta z prosincových 5,4 procenta.

PRO KOMENTÁŘE GUVERNÉRA TŮMY KLIKNĚTE NA [ID:nVOD754952]

PRO NOVOU INFLAČNÍ PROGNÓZU ČNB NA [ID:nKRU752337]

PRO RIZIKA PROGNÓZY NA [ID:nVOD553805]

PRO DATA V KOSTCE O SAZBÁCH NA [ID:nVOD743662]

[PRAHA/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK