TEXT-ČNB říká, že inflace v lednu vzrostla víc, než čekala

08.02.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


Následující text je plným zněním komentáře České národní banky (ČNB) k lednové...

...inflaci:

"Podle dnes zveřejněných údajů se meziroční inflace v lednu 2008 skokově zvýšila na 7,5 procenta z 5,4 procenta v prosinci loňského roku. Inflace se tak nachází významně nad horním okrajem tolerančního pásma, které si kolem svého 3procentního cíle stanovila ČNB. Na tomto vývoji mají značný podíl změny nepřímých daní, jejichž primární dopad činil více než dva procentní body. Inflace očištěná o primární vliv změn nepřímých daní - tzv. měnověpolitická inflace - se však v lednu také dále zvýšila na úroveň zhruba 5,3 procenta, a nachází se tak rovněž citelně nad horním okrajem tolerančního pásma inflačního cíle.

Meziměsíčně cenová hladina v lednu 2008 vzrostla o 3 procenta. Větší část tohoto růstu byla způsobena administrativními opatřeními - zvýšením sazby DPH, zavedením poplatků ve zdravotnictví a zvýšením regulovaného nájemného a dalších regulovaných cen v oblasti bydlení. Zvýšení snížené sazby DPH se projevilo zejména v cenách potravin, dopravě, veřejném stravování a v dalších tržních službách. U některých potravin, které na konci roku zaznamenaly výrazný cenový nárůst (máslo, pečivo a chleba), byl však i přes zvýšení sazby DPH zaznamenán cenový pokles.

Ve srovnání s aktuální prognózou ČNB (6,7 procenta) byla meziroční inflace v lednu 2008 vyšší o 0,8 procentního bodu. Největší odchylka byla u korigované inflace bez pohonných hmot, a to zejména kvůli růstu cen ve službách. Vykázaný nečekaně výrazný nárůst korigované inflace nastal navzdory výraznému posílení kurzu koruny, což naznačuje přítomnost tlaků z vývoje české ekonomiky na růst cen. Oproti prognóze byl vyšší i růst cen potravin, kde se zřejmě projevily dopady změn daní větší měrou, než předpokládá prognóza. Taktéž růst regulovaných cen byl v lednu o něco vyšší. Ceny pohonných hmot a primární dopady změn nepřímých daní se v lednu vyvíjely zhruba v souladu s prognózou ČNB.

Stávající mimořádně vysokou inflaci je možno hodnotit jako dočasný výkyv vyvolaný zejména změnami daní, zvyšováním regulovaných cen (včetně zavedení regulačních poplatků ve zdravotnictví) a mimořádně vysokým růstem cen potravin v závěru loňského roku. Po odeznění tohoto výkyvu by inflace měla na přelomu let 2008 a 2009 klesnou zpět na nízké hodnoty odpovídající cílům ČNB."

[PRAHA/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK