Indexy S&P 500 i Dow Jones klesly, Nasdaq stoupl

11.02.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


NEW Index S&P 500 v pátek klesl a index Dow Jones utrpěl nejhorší týdenní ztrátu za téměř pět let, když se investoři zbavovali finančních a...

...stavebních titulů i akcií v dalších sektorech postižených krizí na úvěrových trzích.

Silný zisk z minulého týdne se v pátek dále rozpouštěl a šířila se nechuť k riziku za podezření, že banky ještě nemají zcela pořádek v účetnictví.

Akcie American Express <AXP.N> se nejvíce podílely na poklesu indexu Dow Jones se ztrátou 3,2 procenta, zatímco Bank of America <BAC.N> odepsala 2,8 procenta a řadila se k nejtěžším závažím indexu S&P 500.

Index finančních titulů S&P <.GSPF> vykázal nejhorší výsledek mezi 10 hlavními sektory a sklouzl o 2,9 procenta.

"Je tu nechuť riskovat, což věcem rozhodně nepomáhá. Nikomu se nechce držet riskantní pozice přes víkend," řekl makléř Justin Wiggs z firmy Nicolaus Capital Markets.

Stavební firmy prudce oslabily. Akcie D.R. Horton <DHI.N> sklouzly o 4,8 procenta a Centex <CTX.N> umazal 3,8 procenta.

Technologický index Nasdaq sice zaznamenal týdenní ztrátu, ale v pátek vzrostl s tím, jak investoři nakupovali největší firmy v sektoru, jimž se v poslední době nedařilo.

Akcie firmy Google <GOOG.O> přidaly 2,3 procenta, Research in Motion <RIMM.O> vyskočila o 5,7 procenta a Apple <AAPL.O> si připsal 3,5 procenta.

Index amerických blue chips Dow Jones <.DJI> oslabil o 0,53 procenta na 12.182,13 bodu, širší index Standard & Poor's 500 <.SPX> klesl o 0,42 procenta na 1331,29 bodu. Index Nasdaq Composite <.IXIC> stoupl o 0,52 procenta na 2304,85 bodu.

Za celý týden index Dow Jones odepsal 4,4 procenta, S&P ztratil 4,6 procenta a Nasdaq spadl o 4,5 procenta.

[YORK/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK